Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná výchova II (O04321110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O04321110 - Výtvarná výchova II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

čCíl výuky: Hledat výrazové možnosti kresby, malby, kombinovaných technik, prostorové tvorby jako prostředků sebvyjádření a komunikace. Experimentální tvůrčí práce plošné i prostorové a jejich využití pro speciální pedagogiku. Ověření vlastních výrazových a empatických schopností, zobrazení vnitřního světa pomocí výtvarných výrazových prostředků.Obsah:Výrazové možnosti linie a barvy a jejich využití pro artefiletickou praxi. (kombinace výtvarných prostředků s hudbou, literaturou, pohybovým a dramat. výrazem).Výtvarné využití dostupných materiálů, jejich zpracování a využití v prostorové tvorbě (papír, textilie, plasty, přírodniny).Klíčová slova:, artefiletická praxe, metodická řada, vizuální komunikace, expresivita, sebevyjádření, kompozice, konstrukce, organické a geometrické linieTeorie: Vztah linie k nástroji - využití pro výtvarnou činnost dětí. Komunikace pomocí linií a barvy, - využití pro psychologii, (expesivita, gestická tvorba. ) Záznamy citového prožitku - výtvar. Vyjádření zážitku z jiných druhů umění (poezie, hudba, tanec)Vybrané kapitoly z dějin umění - v návaznosti na probíranou výtvar. problematiku. Praxe:Experimentální studie na poznání a pochopení dalších možností práce s linií, barvou. Např. gestická kresba a malba, , vyjádření jiného druhu umění výtvarnými prostrředky (hudba, pohyb, literatura) Prostorové práce s dostupnými materiály (papír, textilie, plasty, přírodniny) a jejich využití pro rozvoj prostorového výtvarného myšlení.- využití pro praxi s různě postiženými dětmi.: Etudy na studium kompozice a konstrukce ( využití pravidelného a nepravidelného rytmu, symetrie a asymetrie, pozitivního a negativního tvaru apod.). Požadavky k zápočtu:Aktivní experimentální výtvarná činnost (etudy) - vlastní výtvar. dokumentace postupů při jednotlivých úkolech a návaznost na výtvar. umění1)vytvoření metodické řady za využití různých výtvarných technik (podle vlastníhonávrhu),2)obhajoba této řady před skupinou - možnosti využití v atefiletické praxi

Literatura

Základní studijní literatura: CIKÁNOVÁ, K.; Kreslete s námi. Praha:Aventinum 1992.CIKÁNOVÁ, K.; Malujte si s námi. Praha: Aventinum 1993.ROESELOVÁ, V.; Techniky ve výtvarné výchově. 1. vyd.Praha:Sarah, 1996.SLAVÍ´K, SLAVÍKOVÁ, HAZUKOVAˇ; Výtvarné čarování. Praha: UK, 2000ADAMEC, J.; ŠAMŠULA,P.; Průvodce výtvarným uměním I.a II. 1. vyd. Praha: Práce 1995.SKARLANTOVÁ-SLAVÍK; Estetická výchovaI. Praha:Sciencia media, 2001(kapitoly 1-3)

Garant

doc.ak.mal. Miluše Mikušovádoc. PhDr. Marie Fulková, Ph.D.PhDr. Jana Skarlantová