Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální výtvarná výchova I (O04321293)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O04321293 - Speciální výtvarná výchova I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky: Uvedení do problematiky výtvarné výchovy. Pochopení specifičnosti výtvarného vnímání a vyjadřování, a smyslu výtvarné výchovy pro rozvoj osobnosti dítěte v současné vizuálně orientované kultuře, to vše s ohledem na specifické potřeby žáků speciálních škol.

Sylabus

Obsah: Výtvarné vnímání a vyjadřování v současné vizuálně orientované kultuře. Dnešní výtvarná výchova, její místo ve vzdělávacím procesu. Terapeutické možnosti výtvarného umění a výtvarné tvorby. Dětský výtvarný projev, jeho vývoj a základní charakteristiky. Teorie: 1. Výtvarné vnímání a vyjadřováníVizualita, vizuální kultura. Výtvarné vnímání, cítění, myšlení, vyjadřování. Umělecká výtvarná tvorba, dětská výtvarná tvorba. Tvořivost, fantazie, představivost, spontánnost. 2. Výtvarná výchovaVýchovný a vzdělávací obsah výtvarné výchovy. Vliv výtvarné výchovy na rozvoj osobnosti žáka - názory, tendence. Realismus versus imaginace. Terapeutické možnosti výtvarné výchovy ve speciální pedagogice. 3. Dětský výtvarný projevVývoj dětského výtvarného projevu - stadia, charakteristické znaky. Spontánnost a řízenost. Diagnostika dětské kresby. Výtvarný projev žáků s handicapem. Praxe:Seznámení se základními výtvarnými technikami a jejich vyjadřovacími možnostmi - kresba, malba, prostorová tvorba.

Literatura

Základní studijní literatura:ZICHA, Z. Úvod do speciální výtvarné výchovy : Skriptum pro posluchače Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. 1.vyd. Praha : Univerzita Karlova, 1981.ADAMEC,J; BLÁHA, J.; ŠMAŠULA, P.: Průvodce výtvarným uměním (I.-VI.díl), Praha, Práce 1993 - 1996UŽDIL, J.: Čáry, klikyháky, paňáci a auta. Praha: SPN, 1974HAZUKOVÁ, H., ŠAMŠULA, P.: Didaktika výtvarné výchovy I., Praha: PedF UK, 2005, ISBN: 80-7290-237-7ROESELOVÁ, V.: Didaktika výtvarné výchovy V., Praha: PedF UK, 2003, ISBN: 80-7290-129-XROESELOVÁ, V. Techniky ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1996. ISBN 80-902267-1-X.ROESELOVÁ, V. Řady a projekty ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1997. ISBN 80-902267-2-8 .DAVIDO, R.: Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha: Portál, 2001. ISBN: 80-7178-449-4Seznam další literatury bude předán studentům na semináři.

Požadavky

Forma kontroly: zápočetPožadavky ke kontrole:Aktivní účast na přednáškách i seminářích (min. 80%).Výtvarný deník - práce na seminářích a doma.Četba zadané literatury.

Garant

Mgr. Lucie Jakubcová Hajdušková, Ph.D.