Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie umění I (O09321054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O09321054 - Psychologie umění I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu: Pochopení procesu tvorby a procesu recepce uměleckého díla proniknutím do jeho strukturya systémových vztahů.

Sylabus

Klíčová slova: Umělecké dílo, struktura, obsah, námět, téma, forma, znak - význam, tvorba, percepce, recepce, apercepce, responze, interakce, interpretace.Sylabus: Analýza příkladů vizuálního vnímání a vizuálních forem. Zákonitosti a faktory vizuálního vnímání z hlediska fyzilogie, neurologie a psychologie. Vnik uměleckého díla - podnět, stimul, námět, téma, forma, obsah. J. Kulka: Psychlogie umění (vybrané kapitoly). Komparace spontánní introspekce a vědecké analýzy obrazových forem a uměleckých děl na základě studia literatury. Rešerše, analýzy a reflexe studijní literatury - vybrané kapitoly.L. S.Vygotskij - kap.IX - Umění jako katarze, kap.X.- Psychologie umění, kap.XI. - Umění a život. Piere Francastel a jeho přínos teorii umění - vizuální řád v umění 15. stol. - vybrané kapitoly. E. H .Gombrich, jeho teorie a psychologie umění - vybrané kapitoly.

Literatura

ARNHEIM, R.: Art and Visual Perception. Barkley, 1974 CRICK, F.: Věda hledá duši. Praha: MF 1977FINK, E.: Hra jako symbol světa. Praha 1993FONTANA, D.: Tajemný jazyk symbolů. Praha 1994 FRANCASTEL P.: Figura a místo. Praha: Odeon 1984 GOMBRICH, E. .: Umění a iluze. Praha: Odeon 1985HALL,J.: Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha 1991KANDINSKY, .: O duchovnosti v umění. Praha: Triáda 1998KENTOVÁ, S.: Kompozice. Bratislava 1996 KULKA, J.: Psychologie umění. Praha: SPN 1991 KULKA, T.: Umění a kýč. Praha 1994 LIESSMANN, K.: Filozofie moderního umění. Olomouc: Votobia 2000PANOFSKY, E.: Význam ve výtvarném umění. Praha: Odeon 1981SAGAN, C.: Draci z ráje. Úvahy o vývoji lidské inteligence. Praha 2001 VYGOTSKIJ, L .S.: Psychologie umění. Praha: Odeon 1981WELTOBOVÁ, J.: Jak vnímat obrazy. Bratislava 1995ZHOŘ, I.: Proměny soudobého výtvarného umění. Praha: SPN 1992ZUSKA, V.: Estetika. Praha: Triton 2001

Požadavky

Požadavky ke kontrole - zápočet:1. Aktivní účast na seminářích. 2. Vypracování rešerší, analýz, komentářů a studií ze studijní literatury, přednesení a obhájení při seminářích v určených termínech. 3. Úspěšné absolvování dvou testů: psychologie vnímání a psychologie umění v určených termínech.

Garant

doc. PaedDr. Pavel Šamšula, CSc.