Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitá grafika III (O09321060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O09321060 - Užitá grafika III, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle: Nalézt porozumění pro možnosti využití tématu knihy ve škole. Kniha a její proměny v historii lidstva. Kniha a typografie. Písmo a kniha dnes.

Sylabus

Sylabus: Kulturní centra a jejich role v historii. Tradice Evropy a kořeny vzdělanosti. Proměny forem v závislostech na čase. Rukopisné knihy, jejich předchůdci - svitky a knihtisk. Moderní typografie a dnešní kniha. Piktogramy dnes. Firemní styl. Klíčová slova: Kniha - písmo - typografie - vizuální - myšlené

Literatura

Základní studijní literatura:Bohatcová, M. a kol.: Česká kniha v proměnách staletí, Panorama 1990Dyrynk, K.: Krásná kniha, její úprava, Praha 1909Dyrynk, K.: Typograf o knihách, Kentaur/Polygrafia, Praha 1993Hlavsa, O. - Wick, K.: Typografia I. - III., Praha 1976,81,86Blažej, B.: Grafická úprava tiskovin, SNTL, 1995Katalogy a sborníky symposií Bienále Brno (88-04)Kolektiv autorů, Ladislav Sutnar - Design in action, Argo 2003, ISBN: 8072035150Kočička, P & Blažek, F., Praktická typografie Computer Press 2002, ISBN: 8072263854Časopisy: Graphis, Font, Deleatur (poslední ročníky)

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Ucelený a obhajitelný soubor seminárních úkolů. Teoretická práce semestrální na vybrané podtéma semestru. Test znalostí z probíraných základních témat semestru.Požadavky ke zkoušce: Znalost základních pojmů oboru, orientace v autoritách, hlavních proudech a hnutích minulosti a zájem o produkci významných designerů současnosti (ústní zkouška);

Garant

doc. ak. mal. Ivan Špirkdoc. PhDr. Martin Raudenský, Ph.D.