Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metrické a normované prostory (OB1310N110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB1310N110 - Metrické a normované prostory, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy metrických a normovaných prostorů a na několika vybraných tématech ukázat specifické způsoby myšlení v tomto oboru. Předmět bude motivován konkrétními modely prostorů.

Sylabus

Definujte pojem prostoru se skalárním součinem a pojem normovaného prostoru.Ukažte, že každý prostor se skalárním součinem je normovaným prostorem.Vyslovte čtveruhelníkovou nerovnost pro normu. Dokažte ji.Definujte otevřenou množinu v metrickém prostoru.Ukažte, že průnik libovolného systému otevřených množin nemusí být otevřená množina.Definujte pojem metrického prostoru a pojem normovaného prostoru.Ukažte, že každý normovaný prostor je metrickým prostorem.Ukažte, že absolutní hodnota zadává na reálné ose normu.Definujte uzavřenou množinu a ukažte, že sjednocení libovolného systému uzavřených množin nemusí být uzavřená množina.

Literatura

KOSTYRKO P., ŠALÁT T. Metrické prostory. Praha, SPN, 1976.ŠILOV, G. J. Matematická analýza. Alfa Bratislava 1974.SEKANINA M., ŠTENCEL K. Vektorové prostory a elementární geometrie. Praha: SPN, 1978.KOLMOGOROV A. N., FOMIN, S. V. Základy teorie funkcí a funkcionální analýzy. SNTL Praha 1975.

Požadavky

Zápočet: pravidelná účast na semináři znalost definicí, vět a důkazů a schopnost ilustrovat je příklady a protipříklady schopnost řešit konkrétní úlohy využitím teoretických poznatků

Garant

RNDr. František Mošna, Dr.prof. RNDr. Ladislav Kvasz, Dr.