Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická geometrie III (OB1310N268)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB1310N268 - Analytická geometrie III, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zavést analytický popis geometrických transformací v E2 (shodností, podobností, afinit) a řešit úlohy zahrnující transformace syntetickým i analytickým způsobem. Studenti jsou vedeni k vlastnímu vyvozování poznatků.

Sylabus

Následující pojmy jsou studovány zejména analyticky s odkazem na syntetický přístup probíraný již dříve: Grupa shodností v E2. Grupa podobností v E2 Grupa afinit v E2 a A2.

Literatura

Na základě skript "Hejný, M., Jirotková, D., Stehlíková, N. Geometrické transformace (metoda analytická). UK v Praze, PedF, Praha 1997" jsou vytvářeny materiály, které jsou k dispozici studentům v elektronické podobě.§ Brannan, D.A., Esplen, M.F. Gray, J.J. Geometry. Cambridge, UK, Cambridge University Press, 2000.§ Cederberg, J.N. A course in modern geometries. New York, Springer Verlag, 2001.§ Gans, D. Transformations and geometries. New York, Appleton-Century-Crofts, Meredith Corporation, 1969. § Hejný, M., Jirotková, D., Stehlíková, N. Geometrické transformace (metoda analytická). Praha, UK v Praze, PedF, 1997.§ Jelínek, M. Transformace. Praha, SPN, 1976.§ Kuřina, F. Deset geometrických transformací. Praha, Prometheus, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce jsou uveřejněny na stránce vyučující (kmdm.pedf.cuni.cz, sekce KMDM, podsekce Pracovníci).

Garant

doc. RNDr. Naďa Vondrová, Ph.D.doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.