Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a management v oblasti ICT (OB1319503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB1319503 - Právo a management v oblasti ICT, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Autorské právovymezení pojmů - nehmotný statek, průmyslové a duševní vlastnictví, autorské právo, autorské dílo,vznik a systém autorských práv, autor a spoluautoři,osobnostní a majetková práva, ochrana autorského práva,zákonné omezení autorského práva (volné užití a zákonné licence - osobní potřeba, rozmnoženin pro předvádění, citace, odkazy na internetu,…) ,výlučné právo na užití díla, právo sui genesis k obsahu databáze.průmyslové vlastnictví Know-how, goodwill,nekalá soutěž, klamavá reklamaochranná známka - vymezení pojmu, tvorba, druhy (slovní, obrazová, kombinovaná, prostorová),práva a omezení vlastníka ochranné známky)označení původu a zeměpisné označení.Právo a internet antispamový zákon,doménová jména,elektronický podpis,smlouvy na internetu,ochrana osobních údajůLicence licenční smlouvy - specifika, typy (výhradní, nevýhradní, sdružená, shrink-wrap licence, clik-on licence),Creative Commons licencelicenční politika pro školy a akademické prostředí,sofware - licencovaný, OEM, shareware, freeware, public-domain, open sourcepovinnosti poskytovatele a nabyvatele licence,franchising.Management vymezení pojmu,historický vývoj managementu a funkce manažera,úrovně managementuosobnost manažera - manažerské dovednosti, role manažeravymezení jednotlivých manažerských funkcí - plánování, organizování, řízení lidských zdrojů, vedení, kontrola.personální management a ICTpráva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele,ochrana osobních údajůkontrola zaměstnance prostřednictvím ICTteleworkingzvyšování kvalifikace prostřednictvím ICT - počítačová gramotnost, ECDL.Školský managementvzdělávací politika, řízení školství (školský management)teorie řízení školy (management školy)teorie řízení pedagogického procesu (třídní management)

Literatura

BOHÁČEK, M., JAKL, L. Právo duševního vlastnictví. Praha : Vysoká škola ekonomická, 2002.HORÁČEK, R., ČADA, K.,HAJN, P. Práva k průmyslovému vlastnictví. Praha : C.H. Beck, 2005.JAKL, L. Právní ochrana duševního vlastnictví. Praha : Metropolitní univerzita Praha,   2011.Čada, Karel. Chránit/nechránit, to je otázka: výsledky výzkumu a vývoje, jejich ochrana a komercializace. 1. vyd. Plzeň : Alevia, 2014.Šulc, P., Bartoš, A. Autorské právo: v otázkách a odpovědích. Praha : Pierot, 2012.LUDVÍK, M., ŠTĚDROŇ, B. Právo v informačních technologiích. Kralice na Hané : Computer Media, 2008.ČERMÁK, J. Internet a autorské právo. Praha : Linde, 2003.CHALOUPKOVÁ, H., HOLÝ, P. Autorský zákon: komentář. 4. vyd. Praha : C.H. Beck, 2012.POLČÁK, R. Právo na internetu, spam a odpovědnost ISP. Brno : Computer Press, 2007.MATZNER, J. Právní úprava počítačového programu z pohledu autorského práva. Ostrava : KEY Publishing, s.r.o. 2010.Jansa, L., Otevřel, P. Softwarové právo. 2. vyd. Brno : Computer Press, 2014.Connelly Kohutová, R. Databáze ve věku informační společnosti a jejich právní ochrana. Vyd. 1. Praha : C.H. Beck, 2013.ŠTĚDROŇ, B. Open Source software ve veřejné správě a soukromém sektoru. Praha : Grada Publishing, 2009.SMEJKAL, V. a kol. Právo informačních a telekomunikačních systémů. C. H. BECK, Praha 2004.PRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické pracovníky.  Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2006.MIKÁČ, J., PUŠKINOVÁ, M. Vnitřní předpisy, směrnice a řády ve školství: návody, správná i chybná řešení, vzory. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011.VALIŠOVÁ, A., KASÍKOVÁ H. A KOL. Pedagogika pro učitele. Praha : Grada Publishing, 2007.ŘEZÁČ, J. Moderní management. Manažer pro 21. století. Brno : Computer Press, 2009.URBAN, J. 10 nejdražších manažerských chyb. Praha : Grada Publishing, 2010 Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)Zákon č. 468/2011 Sb., o některých službách informační společnosti (antispamový zákon)Zákon č. 440/2004 Sb., o elektronickém podpisuServer Ministerstva spravedlnosti České republiky http://justice.czhttp://www.pravoit.czhttp://business.center.cz

Garant

Ing. Irena Fialová, CSc.

Vyučující

Ing. Petra Tobolářová