Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biologické antropologie (OB2302019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2302019 - Základy biologické antropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je poskytnout základní přehled o moderní biologické antropologii a jejím postavení v rámci antropologických, biologických a biomedicínských věd obecně.

Sylabus

1. Moderní biologická antropologie a její postavení v rámci biologických a biomedicínských věd. Předmět studia biologické antropologie. Biosociální aspekty současné biologické antropologie a jejích vazba k sociobiologii, sociokulturní antropologii a ekologii člověka.2. Definice člověka a lidských vlastností, specifika člověka jeho postavení v přírodě, člověk jako primát. Lidoopi a člověk ? morfologické a genetické podobnosti a rozdíly.3. Základní etapy fylogeneze člověka a jeho předků: Vznik, evoluce a diferenciace hominidů. Hominizační proces.4. Teoretické názory na příčiny vzniku a vývoj rodu Homo, evoluční antropologie a molekulárně antropologické doklady o evoluci hominidů.5. Lidská variabilita ? morfologické a funkční adaptace a jejich genetické a epigenetické formy ? ontogenetické a fylogenetické aspekty6. Metody výzkumu morfologických a funkčních adaptací u současných a historických populací. ? somatometrie a osteometrie7. Chování a sociální struktura úzkonosých primátů, zvláště hominidů, a současného člověka ? základní podobnosti a rozdíly8. Lidská variabilita ? behaviorální, biosociální a kulturní adaptace. Sociobiologie, behaviorální ekologie a etologie.člověka9. Ekologické aspekty fylogeneze hominoidů ? formování lidských biologických a biosociálních adaptací na jednotlivých etapách evoluce hominidů.10. Evoluce Homo sapiens ? vznik a vývoj lidské materiální a nemateriální kultury a sociální struktury od paleolitu k neolitu. Mikroevoluce a etnogeneze11. Kolonizace světa člověkem a jeho předky - jednotlivé etapy kolonizačních vln, biogeografie kolonizace a diversita hominidů a paleontologické doklady, perspektivy evoluční antropologie a paleoantropologie. Genetická kontinuita a diskontinuita v regionech světa ? migrační trendy.12. Evoluční antropologie - moderní syntéza antropologie, evoluční biologie, primatologie, archeologie a sociokulturní antropologie. Perspektivy moderních metod ve výzkumu lidské variability a evoluce. Výzkumy lidské variability ve vztahy k současné multietnické a multikulturní společnosti.

Literatura

Bilsborough A., 1995: Human evolution. Blackie Academic and Professional, London.Bogucki P., 1999: The Origins of Human Society. Blacwell Publishers, Malden, Oxford.Conroy G. C., 1997. Reconstructing Human Orignis. W. W. Norton and Company, New YorkFleagle J. G., 1998: Primate Adaptation and Evolution (2nd edition). Academic Press, Inc., London.Fagan B. M., 1989: People of the Earth. An Introduction to the World Prehistory (Sixth edition). Scott, Feresman and Company, Glenview, Boston, London.Gamble C., 1995: Timewalkers. The Prehistory of Global Colonization. Penguin Books, London.Jones S., Martin R., and Pilbeam D., 1995: The Cambridge Encyclopedia of Human Evolution. Cambridge University Press, Cambridge.Marks J., 1994: Human Biodiversity. Genes, Races, and History. Aldan de Gruyter, New York.Přívratský V., 2003. Prostředí a tvar v lidské evoluci (Environment and Form in Human Evolution).Univerzita Karlova v Praze, Praha, 149 s.Vančata V., 2003. Primatologie, Díl. 1 ? Evoluce, ekologie a chování primátů ? Prosimii a Platyrrhina. Universita Karlova ? Nakladatelství Pedagogické fakulty UK, Praha.Vančata V., 2003. Primatologie, Díl. 2 ? Catarrhina ? opice a lidoopi. Universita Karlova ? Nakladatelství Pedagogické fakulty UK, Praha.Vančata,V., (2012): Paleoantropologie a evoluční antropologie. Praha: Nakladatelství PedF UK v Praze. (učebnice ISBN 978-80-7290-592-8) Vančata,V., (2013). Vznik a evoluce rodu Homo: Mýty a milníky. Vývoj lidského rodu s nastíněním vztahu neandrtálců a anatomicky moderního člověka. Culturologie 3: 18 - 35.Vančata,V., (2013): 7 milionů-50 000 př. Kr.: Od hominidů k modernímu člověku. In: Bárta Miroslav, Kovář Martin a kol. - Civilizace a dějiny. Praha: Academia str. 25 - 47. EAN: 9788020023018, ISBN: 978-80-200-2301-8 (RIV)Vančata,V., (2013): Genetický původ neandrtálců (2). Jak se geneticky lišili neandrtálci a anatomicky moderní člověk? Biologie, chemie a zeměpis 5/2013: 219 - 225. (RIV)Vančata,V., (2013): Neandrtálci a anatomicky moderní člověk - vznik a fylogeneze moderních lidských druhů. Biologie, chemie a zeměpis 4/2013: 171 - 178. (RIV)další studijní materiály https://www.sites.google.com/site/docvancata/home/zaklady-biologicke-antropologie

Garant

doc. RNDr. Václav Vančata, CSc.