Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie českého jazyka (OB2303201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2303201 - Fonetika a fonologie českého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Studijní obor: učitelství VVPKurz: - Fonetika a fonologie českého jazykaUkončení: zápočet,Vyučující: PhDr. Eva Hájková, CSc., Požadavky k zápočtu: Zvládnutí fonetické transkripce, klasifikace hlásek, morfonologických alternací. Zvládnutí základních fonetických a fonologických pojmů. Česká výslovnostní norma. Problematika ortoepie a ortofonie. Zvuková stránka řeči. Vztah zvukové a grafické podoby češtiny. Suprasegmentální prostředky. Cíl kurzu: Pochopení zvukové stavby jazyka v jejím funkčním sepětí s významovou složkou. Význam a společenská závažnost řečové komunikace. Hláska a foném. Fonetika a fonologie. Ostatní interdisciplinární obory. Řečové vady a nedostatky.Obsah kurzu: Předmět fonetiky, vývoj oboru, terminologie. Základní aspekty popisu zvukové stránky řeči. Fonetická transkripce. Mluvidla, složení a funkce. Sluch a sluchová percepce. Popis segmentální roviny českého jazyka; soustava českých hlásek, artikulace a akustické složení samohlásek, souhlásek, ortofonie a hlavní odchylky, vady řeči. Zvukové jednotky souvislé řeči, charakteristika slabiky v češtině, slovní přízvuk a přízvukový takt, promluvový úsek a větný přízvuk, intonační kadence a věta, funkční aspekty české prozodie. Zásady české ortoepie, výslovnost slov domácích a přejatých. Základní pojmy fonologie. Distinktivní rysy a fonologické protiklady. Neutralizace protikladů. Český fonologický systém. Funkční zatížení fonémů. Fonologie a morfologie. Morfonologické alternace.

Literatura

Hůrková, J. : Česká výslovnostní norma. Praha 1995Palková, Z. : Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1994.Vachek, J.: Prolegomena k dějinám Pražské školy jazykovědné. Jinočany 1999.Vachek, J.: Vzpomínky českého anglisty. Jinočany 1994.Pražský lingvistický kroužek: Spisovná čeština a jazyková kultura. Praha 1932.Encyklopedický slovník češtiny. Praha 1996. Hála, B., Sovák, M. Hlas, řeč, sluch. Praha : SPN, 1962.Krčmová, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stránka současné češtiny. Brno, 1997.Mluvnice češtiny I. Praha : Academia, 1986.Příruční mluvnice češtiny. P. Karlík, M. Nekula, Z. Rusínová (eds.). Praha : Lidové noviny, 1996.Romportl, M. Základy fonetiky. Praha : FF UK v SPN, 1985.

Garant

doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.