Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie českého jazyka (OB2303403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2303403 - Morfologie českého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cíl kurzu: Prohloubit a systematizovat dovednost tvaroslovné analýzy českého jazykového materiálu z hlediska jazykového systému, komunikace, stylu i spisovné normy.Obsah kurzu: Místo morfologie v soustavě jazyka a lingvistiky. Základní pojmy formální morfologie. Morfematika, morfonologie. Slovní druhy a kritéria jejich klasifikace. Funkční, sémantická i formální charakteristika jednotlivých slovních druhů. Morfologické kategorie. Skloňování a časování v české spisovné normě, vztahy k jiným varietám. Stylová charakteristika morfologických prostředků. Vývojové tendence v současném českém tvaroslovném systému. Morfologická analýza textu.Požadavky k zápočtu: aktivní práce v semináři (max. dvě absence)Požadavky ke zkoušce: zkouška má písemnou podobuZápočet i zkouška budou nejprve zapsány do indexu, poté teprve do SIS, a to nejpozději do konce zkouškového období daného semestru. Informace pro studenty ze seminářů dr.Sojky:Požadavky k zápočtu: aktivní účast na semináři, maximálně dvě absence Požadavky ke zkoušce: zkouška má písemnou podobu (obsahuje část teoretickou a část praktickou - v každé části je nutno získat alespoň dvě třetiny bodů, při neúspěchu v jedné části opakuje student celý test); teoretická část ověřuje znalost důležitých pojmů a celkovou  orientaci v tvaroslovném systému současné češtiny; praktická část ověřuje znalost formálního tvarosloví současné češtiny (deklinační a konjugační paradigmata, určování slovních druhů, určování gramatických kategorií na konkrétních příkladech, dublety a jejich stylová platnost, konkurence spisovných a nespisovných variant) Termíny zkoušky: budou upřesněny do poloviny března 2015 Základní studijní literatura: ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000.  (oddíl III. Pojmenování a slovo, kapitoly 3 /Slovní druhy; s. 86-91/, 5 /Mluvnické významy slov; s. 148-173/ a 6 /Soustava tvarů slov (formální tvarosloví; s. 174-242)/) Mluvnice češtiny I. Praha: Academia, 1986. (podkapitola Morfonologické alternace, s. 182-190)Mluvnice češtiny II. Praha: Academia, 1986. (vybrané pasáže zadané v seminářích: s. 13-26; s. 26-28; s. 195n.; s. 228-238; s. 242-249) Doplňující literatura:BRABCOVÁ, R. Novinky z pravopisu a tvarosloví. Dobřichovice: Kava - Pech, 2000. PRAVDOVÁ, M.; SVOBODOVÁ, I. (eds.) Akademická příručka českého jazyka. Praha: Academia, 2014.+ další tituly uvedené v SISu v sekci Literatura     

Literatura

Literatura:BALHAR, J. a kol. Český jazykový atlas 4. Praha: Academia, 2002.ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština ? řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000.Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002.KOMÁREK, M. Příspěvky k české morfologii. Olomouc: Periplum, 2006.Mluvnice češtiny II. Praha: Academia, 1986.Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2001.Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994.ŠMILAUER, V. Nauka o českém jazyku. Praha: SPN, 1972.

Garant

doc. Mgr. Robert Adam, Ph.D.