Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pragmalingvistika (OB2303414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2303414 - Pragmalingvistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kurz bude zaměřen na ucelený popis pragmatiky jako lingvistické disciplíny. Z teoretických východisek bude zmíněn obrat k jazyku, vysvětlena bude terminologie (pojmy negativní a pozitivní tvář, implikatura, presupozice aj.) a metodologická východiska (teorie mluvních aktů, kooperační a zdvořilostní princip komunikace). Zaměření kurzu bude zčásti také praktické, vztažené k rozvoji osobních pragmaticko-komunikačních dovedností účastníků kurzu.

Literatura

HIRSCHOVÁ, M. Pragmatika v češtině. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. HOFFMANNOVÁ, J.; MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, 1994. MACHOVÁ, S.; ŠAMALOVÁ, M. (Eds.) Výuka pragmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gymnázií a na SOŠ. Praha: PedF UK, 2005, 2007.MACHOVÁ, S.; ŠVEHLOVÁ, M. Sémantika & pragmatická lingvistika. Praha: PedF UK, 2001.NEKULA, M.: Pragmalingvistická interpretace ironie. Slovo a slovesnost 51, 1990, 95-110.NEKULA, M.: Signalizování ironie. Slovo a slovesnost 52, 1991, 10-20.VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Písemné vypracování pragmatické analýzy dle zadání vyučujícího; aktivní účast na semináři; četba odborné literatury dle zadání a následná diskuse na semináři.Zápočet je nutno zapsat do indexu i SIS do konce zkouškového období semestru, ve kterém kurz proběhl.

Garant

doc. PhDr. Milada Hirschová, DSc.