Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (OB2307A18)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2307A18 - Úvod do studia literatury, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah kurzu: Členění literárních věd. Podstata a členění literatury, specifičnost umělecké literatury. Literární věda, poetika. Generika, literární stylistika a prosodie. Základní pojmy poetiky a literární stylistiky. Látka, motiv, téma, fabule, děj, vypravěč, čas, řeč přímá, nepřímá a polopřímá, vnitřní monolog atd. Básnická tropika a stylistické figury. Teorie verše - veršové systémy, metrum, stopy, druhy rýmu, strofy a strofické útvary. Literární druhy a žánry. Lyrika jako literární druh, lyrické žánry (píseň, óda, hymnus, elegie atd.) Baladika (hrdinská píseň, balada, romance). Epika jako literární druh, epické žánry (epos a jeho druhy, román a jeho druhy, zejm. vývojový román, Volksbuch, novela, povídka, pohádka, pověst atd.) Drama jako literární druh, vznik dramatu, dramatický děj a jeho členění, dramatické žánry (tragédie, komedie, činohra, zpěvohra atd.), historický vývoj evropského dramatu a podob jeviště.V seminářích - na konkrétních příkladech z německy psané literatury různých období pronikat k významu základních pojmů poetiky, osvojit si terminologii potřebnou pro četbu literárněvědných a kulturněhistorických textů a pro dialog o literárních a kulturních tématech.

Literatura

Andreotti, M.: Die Struktur der modernen Literatur. Bern; Stuttgart 1990Braak, I.: Poetik in Stichworten. Kiel 1974Daemmrich, H. S. u. I.: Themen und Motive in der Literatur. Tübingen 1987Frenzel, E. : Stoffe der Weltliteratur. Stuttgart 1970Goette, J.: Methoden der Literaturanalyse im 20. Jahrhundert. Frankfurt / Main 1979Gutzen, D. u.a.: Einführung in die neuere deutsche Literaturwissenschaft. Berlin 2009Kanzog, K.: Erzählstrategie. Heidelberg 1976Killy, W.: Wandlungen des lyrischen Bildes. Göttingen 1978Lämmert, E.: Bauformen des Erzählens. Stuttgart 1983Pfister, M.: Das Drama. Theorie und Analyse. München 1984Wellek, R.; Warren, A.: Theorie der Literatur. Berlin 1966

Garant

Prof. Dr. Franz Loquai