Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Intonace a sluchová analýza II (OB2308152)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2308152 - Intonace a sluchová analýza II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je kombinací tonální a intervalové metody rozvíjet na jedné straně relativní sluch, dovednost zpívat podle notového zápisu a zdokonalovat intonační čistotu zpěvu, na druhé straně zdokonalovat sluchovou analýzu horizontálního i vertikálního řazení tónů (tj. melodie a souzvuků).

Sylabus

Studijní program jednotlivých lekcí:1. Opakování látky 1. semestru. Skripta I, s. 104-105. Rytmická cvičení s. 127-130. Obraty durového a mollového kvintakordu. Skripta II,  s. 5-12.2. Obraty zmenšeného a zvětšeného kvintakordu, s.12-15. Harmonické kadence s obraty vedlejších kvintakordů. Skripta s. 16-17.3. Volné nástupy hlavních stupňů v dur i moll, s. 18-30.4. Intervaly velká a malá septima, s. 31-32. Dominantní septakord a jeho obraty, s. 38.5. Dominantní septakord a jeho obraty - procvičování, s. 38.6. Volné nástupy vedlejších stupňů - 2. a7. stupně. Strana 45-60. Volné nástupy vedlejších stupňů - 4. a 6. stupně. Strana 60-71.7. Doškálné septakordy, s. 85.8. Míšení tónin, nonové akordy, s. 94-105.9. Církevní stupnice. Strana 105-117.10. Zápočtová hodina.

Literatura

Základní literatura:PECHÁČEK, S. Vokální intonace a sluchová analýza. II. díl. Praha : Pedagogická fakulta v Praze, 2006. ISBN 80-7290-263-6.Doporučená literatura:KOLÁŘ, J. Intonace a sluchová výchova III - část praktická.Praha: SPN, 1984. 146 s.POŠ, V. Nová intonace. Rytmus. Sluchová výchova. Praha: Edit, 1998. 304 s.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Ústní zápočet (v tomto semestru předchází písemnou část) ověřuje znalost všech cvičení na jména not a pěvecké slabiky. Všechna cvičení (bez cvičení k analýze) solmizačně. Transpozice zadaných úryvků, cvičení, písní, harmonických kadencí. Zpěv všech probraných stupnic, intervalů a akordů. Doplňující sborový materiál a zpěv z listu na úrovni probírané látky.Sluchová analýza vychází z probíraných cvičení ve skriptech. Zápis stupnic, intervalů a  akordů hraných harmonicky, melodických motivků. Průběžně rytmická cvičení. Melodicko rytmické diktáty jednohlasé a dvojhlasé. Zápis trojhlasých harmonických kadencí. Obsah zápočového testu (až po úspěšné ústní části):a)     Stupnice dur, moll, církevní vzestupně i sestupně.b)     Trojzvuky - všechny druhy kvintakordů v obratech.c)     Intervaly hrané harmonicky vzestupně, sestupně i v řetězci.d)     Obraty dominantního septakoru s rozvodem do tóniky.e)     Všechny druhy septakordů v základním tvaru.f)      Rytmické cvičení.g)     Melodické motivky.h)     Harmonická kadence s vedlejšími kvintakordy v obratech.i)      Zápis lidové písně podle diktátu.  

Garant

prof. PhDr. Stanislav Pecháček, Ph.D.Mgr. Jana Veverková