Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sborová praxe III (OB2308174)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2308174 - Sborová praxe III, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Jednotlivé semináře zahrnují rozezpívání, na kterých se podílejí studenti sbormistrovství, a studium sborových skladeb s důrazem na stylovou interpretaci. Systematický rozvoj pěveckých dovedností a návyků, intonačních schopností a rytmického cítění s důrazem na výchovu sborového zpěváka. Hlasová cvičení rozvíjející konkrétní pěvecké dovednosti - zpěv legato, staccato, portamento, cvičení na rozšiřování hlasového rozsahu.Dělené a společné zkoušky, víkendová soustředění 21. - 22. 11. a 28. - 29. 11.Nácvik skladeb připravovovaných na koncerty sboru v daném semestru:J. S. Bach: Magnificat in D, J. J. Ryba: Česká mše vánoční (8. 12. Karolinum, 13. 12. Pardubice). Doplňující sborový materiál rozšiřující znalost základního repertoáru smíšených sborů různých období a žánrů a rozvíjející pohotovost ve čtení sborových partů.

Literatura

KOLÁŘ, J.; ROB, J.; ŠTÍBROVÁ, I. Sborový zpěv a řízení sboru ? I/1. Praha : Karolinum, 1988. ISBN 80-7184-556-6. KOLÁŘ, J; ROB, J.; ŠTÍBROVÁ, I. Sborový zpěv a řízení sboru ? I/2. Praha : Karolinum, 1998. STAŠEK, Č. ABC začínajícího sbormistra. Praha : Editio Supraphon, 1981 FEDOR, V.; VRCHOTOVÁ-PÁTOVÁ, J. Sborový zpěv a řízení sboru. Praha ? Bratislava : Editio Supraphon, 1969. Konkrétní studované skladby.

Požadavky

Průběžná bezpečná znalost studovaných skladeb nebo jejich částí a schopnost samostatného předvedení ve zkoušce nebo na soustředění.Požadavky k zápočtu:1. Předzpívání svého hlasu u studovaného repertoáru a nově zadaných skladeb  v zápočtovém týdnu.2. Písemný záznam a hodnocení jednoho koncertu profesionálního sborového tělesa (vzorové práce k dispozici ve sborové zkoušce na Barrandově).Tento požadavek se týká rovněž zahraničních studentů - recenze koncertu může být v angličtině. Studenti mohou jeden koncert nahradit sbormistrovským bakalářským nebo absolventským koncertem spolužáků, sborovým festivalem nebo soutěží. Recenze opery jako náhrady sborového koncertu není možná.  Studentů magisterského studia se tento požadavek již netýká.3. Maximálně 3 absence za semestr. Neúčast na celém soustředění se počítá jako absence. Větší počet nezdůvodněných absencí může být důvodem k zadání seminární práce.

Garant

Mgr. MgA. Marek Valášek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. MgA. Marek Valášek, Ph.D.