Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rovnice a nerovnice (OB2310067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2310067 - Rovnice a nerovnice, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se s různými typy rovnic, nerovnic a jejich soustav o oboru reálných a komplexních čísel a se způsoby jejich řešení.

Sylabus

Algebraická rovnice. Speciální případy algebraických rovnic a nerovnic - lineární, kvadratická, kubická, čtvrtého stupně. Soustavy lineárních rovnic a nerovnic. Soustavy nelineárních rovnic a nerovnic. Rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou. Rovnice a nerovnice s celou a necelou částí. Diofantovské rovnice. Rovnice, nerovnice a jejich soustavy s parametrem.

Literatura

Bartsch, H.-J.:Matematické vzorce. SNTL.1987.Calda,E.: Rovnice ve škole neřešené. Praxe učitele matematiky-fyziky-informatiky. Edice metodických příruček pro učitele a studenty učitelství. Ročník 1. Prometheus 1995. Hecht, T.: Metody řešení matematických úloh. Bratislava : SPN 1992. Hejný, M.: Teória vyučovania matematiky 2. Bratislava : SPN 1989.Herman, J., Kučera, R., Šimša, J.: Metody řešení matematických úloh I. Brno : MU 1996. Hlaváček, A.: Sbírka řešených příkladů z vyšší matematiky. Praha : SPN 1965.Novotná, J. a kol.: Sbírka úloh z matematiky. Praha : SPN 1993.Novotná, J.-Trch,M.: Algebra a teoretická aritmetika. 2.část-Polynomická algebra. Praha: SPN 1990.Odvárko, O.: Metody řešení matematických úloh. Praha : SPN 1990.Brožury ŠMM. Ročenky matematické olympiády.

Požadavky

  klasifikovaný zápočet - úspěšně napsaná písemka - každý student má maximálně 3 pokusy- povolené pomůcky k písemce:čistý papír, psací potřeby, kalkulačka bez grafického displeje a bez hodnot goniometrických funkcí apod., tedy super jednoduchá kalkulačka (klávesy +,-,= …., druhá odmocnina, tedy kalkulačka nemá např.třetí odmocninu, nebo dokonce n-tá, pozor, jiná kalkulačka nebude povolena), tabulka povolených vzorců pro předmět - bude maximálně do 45 min, 3 příklady- z každého příkladu nutno mít půlku (tj. to podstatné a mít to bez závažných nedostatků)   

Garant

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.