Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kombinatorika a pravděpodobnost (OB2310265)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2310265 - Kombinatorika a pravděpodobnost, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primárním cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy z kombinatoriky a pravděpodobnost, se základními  znalostmi, souvislostmi a pravidly pro počítání odpovídajících úloh. Sekundárním cílem je prověřit, zopakovat a upevnit znalosti ze středoškolské matematiky

Sylabus

Kombinatorika - kombinatorická pravidla součinu a součtu, permutace, variace, kombinace (s opakováním, bez opakování), binomická věta, kombinatorické identity, princip inkluze a exkluze, Dirichletův principPravděpodobnost - náhodný jev, kombinatorická pravděpodobnost, náhodná veličina a její rozdělení pravděpodobnosti, podmíněná pravděpodobnost, nezávislost náhodných jevů a náhodných veličin, základní typy náhodných veličin, distribuční funkce, charakteristiky

Literatura

Calda, E.: Kombinatorika pro učitelské studium. Praha : Matfyzpress 1996.Calda, E., Dupač, V.: Matematika pro gymnázia: Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. Praha : Prometheus 1993.Sedláček, J.: Faktoriály a kombinační čísla. Škola mladých matematiků. Praha : Mladá fronta 1964.Vilenkin, N. J.: Kombinatorika. Polytechnická knižnice. Praha : SNTL 1977.Vrba, A.: Kombinatorika. Škola mladých matematiků. Praha : Mladá fronta 1980.

Požadavky

 požadavky na zápočet: přiměřená aktivní účast na výuce,  kontrolní test z příkladů uveřejněných v materiálech na Moodle, (ve zkouškovém období budou vypsány dva opravné termíny)

Garant

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.