Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická geometrie I (OB2310N016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2310N016 - Analytická geometrie I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je, aby si studenti upevnili a prohloubili své znalosti analytické geometrie ze střední školy a hlouběji porozuměli propojení struktury geometrie, algebry a aritmetiky.

Sylabus

Hlavní témata: § Geometrie čtverečkovaného papíru a její zobecnění na E2 jako prostředí vhodné k experimentování a samostatnému objevování geometrických zákonitostí. § Repér roviny E2, kanonický repér, lineární závislost vektorů a baze, souřadnicová soustava daná repérem, ortonormální a ortogonální baze, podobně v E3 a E4. § Popis a zkoumání útvarů v E2 a E3 analyticky (např. těžiště trojúhelníka a čtyřstěnu, konvexnost a nekonvexnost útvarů, rovnoběžnostěn a další tělesa, metrické úlohy, příčka mimoběžek). § Geometrie čtyřdimenzního prostoru jako prostředí vhodné k abstrakci, popis těles v E4 pomocí zobecňování útvarů a těles (nadkrychle, simplex, opěrná nadrovina), popis přímky, roviny a nadroviny repérem a rovnicí, rovnoběžnost a kolmost v E4 analyticky. § Analytická geometrie kuželoseček, opakování ze SŠ, základní prvky a vlastnosti kružnice, elipsy, hyperboly, paraboly, obecná a středová (vrcholová) rovnice kuželoseček, vzájemná poloha přímky a kuželosečky.

Literatura

§ Stehlíková, N., Hejný, M., Jirotková, D. Úvod do studia analytické geometrie. PedF UK, Praha 2006.§ Coxeter, H.S.M. Introduction to Geometry. John Wiley & Sons, USA 1989. § Gatial, J., Hejný, M. Od pravouhlých súradníc k vektorom. SPN, Bratislava 1980. § Sekanina, M. a kol. Geometrie 1. SPN, Praha, 1986. § Vančura, Z. Analytická geometrie v geometrii. I, II, III. SNTL, Praha 1957. § Hlaváček, A. Sbírka řešených příkladů z vyšší matematiky. § Kuřina, F. Deset pohledů na geometrii § Vejvoda, F., Talafous, F. Sbírka úloh z matematiky

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní 80% účast na seminářích.Zkouška je písemná i ústní. Zkouškový test je potřeba napsat minimálně na 60%, materiály nebudou k testu povoleny, pouze kalkulačka (ne grafická).  

Garant

doc. RNDr. Naďa Vondrová, Ph.D.doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.