Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie I (OB2312015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2312015 - Sociologie I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními problémy a pojmy sociologie a s některými vybranými sociologickými tématy.

Sylabus

Sociologické poznání a jednotlivé sociologické perspektivy.Kultura a společnost.Socializace a každodenní interakce.Sociální řád, skupiny a organizace.Globalizace.

Literatura

Povinná literatura:Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 2013, s. 531-576, 577-620.Havlík, R. Úvod do sociologie. Praha: Karolinum, 2001.Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON, 2005, s. 13-36, 51-84, 85-122, 159-194, 195-236, 237-290, 361-390.Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2008. Další literatura bude doporučena během kurzu.

Požadavky

Atestace: zápočetRozsah testované látky: vše v povinné literatuře a látka probíraná na přednáškách a seminářích.Podmínky atestace:minimálně 3x účast semináři;  napsání závěrečného testu s dostatečným počtem bodů.Pokud studující nesplní podmínku minimální účasti a bude chtít získat atestaci, bude muset napsat seminární práci splňující následující podmínky: 6 normostran textu - tj. 10800 znaků včetně mezer (pokud práce bude kratší, bude to hodnoceno, jako by nebyla vůbec odevzdána),korektně používaný citační a poznámkový aparát s jednotným standardem odkazů na literaturu a na prameny a s odpovídajícím seznamem použité literatury a pramenů (pokud práce nebude splňovat tuto podmínku, znamená to automaticky hodnocení neprospěl/a.),studující při psaní seminární práce musí pracovat minimálně s jednou sociologickou monografií (pokud tomu tak nebude, bude to hodnoceno, jako by nebyla vůbec odevzdána),v práci musí být jasně formulovaná výzkumná otázka (či sada otázek),klíčové termíny používané v práci (např. rodina, sociální stratifikace, náboženství, identita, masová média atd.) musí být jasně definovány za použití relevantní odborné literatury,téma práce je třeba předem osobně konzultovat s vyučující kurzu (pokud téma práce nebude předem konzultováno, bude to hodnoceno, jako by práce vůbec nebyla odevzdána),práce musí být odevzdána nejpozději do konce předposledního týdne výuky v semestru.

Garant

doc. PhDr. Radomír Havlík, CSc.PhDr. Mgr. Stanislav Holubec, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Lánský, Ph.D.