Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie II (OB2312016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2312016 - Sociologie II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními problémy a pojmy sociologie a s některými vybranými sociologickými tématy.

Sylabus

Vzdělanostní reprodukce.Sociologie genderu.Sociologie byrokracie a organizace.Národ a národní identita.Média a společnost.Vnímání "jiného", poskolonialismus.Globalizace.

Literatura

POVINNÁ LITERATURA:Havlík, R.: Úvod do sociologie. Praha, Karolinum 2001 (4. vyd.) či starší vydání.Keller, J.: Úvod do sociologie. Praha, SLON, 2008 (5. vyd.) či starší vydání.Texty uvedené jako "povinné texty k přednášce", které jsou v průběhu výuky v souvislosti s probíranými tématy umísťovány do aplikace Nástěnka v SISu.Texty čtené na seminářích, které jsou v průběhu výuky v souvislosti s probíranými tématy umísťovány do aplikace Nástěnka v SISu.  DOPORUČENÁ LITERATURA:Doporučená, rozšiřující literatura bude v průběhu kurzu doporučena vyučující kurzu.

Požadavky

ATESTACE: Zkouška.ROZSAH TESOVANÉ LÁTKY: Vše v povinné literatuře a látka probíraná na přednáškách a seminářích v rámci obou semestrů příslušného akademického roku, tj. vše ze "Sociologie I" i "Sociologie II".PODMÍNKY ATESTACE: 1) minimálně 3x účast semináři; 2) napsat závěrečný test s dostatečným počtem bodů.Pokud student/ka nesplní podmínku minimální účasti a bude chtít získat atestaci, bude muset napsat seminární práci splňující následující podmínky:  a)    10 normostran textu. (Pokud práce bude kratší, bude to hodnoceno, jako by nebyla vůbec odevzdána.) b)    Korektně používaný citační a poznámkový aparát s jednotným standardem odkazů na literaturu a na prameny a s odpovídajícím seznamem použité literatury a pramenů. (Pokud práce nebude splňovat tuto podmínku, znamená to automaticky hodnocení neprospěl/a.) c)    Student/ka při psaní seminární práce musí pracovat minimálně s jednou sociologickou monografií. (Pokud tomu tak nebude, bude to hodnoceno, jako by nebyla vůbec odevzdána.) d)     V práci musí být jasně formulovaná výzkumná otázka (či sada otázek). e)    Klíčové termíny používané v práci (např. rodina, sociální stratifikace, náboženství, identita, masová média atd.) musí být jasně definovány za použití relevantní odborné literatury. f)    Téma práce je třeba předem osobně konzultovat s vyučující kurzu. Pokud téma práce nebude předem konzultováno, bude to hodnoceno, jako by práce vůbec nebyla odevzdána. g)    Práce musí být odevzdána nejpozději do data, které bude určeno v prvních čtrnácti dnech výuky. h)    Je možné napsat nejdříve test a až posléze odevzdat práci, nicméně známka z testu bude do SISu a indexu zapsána až po odevzdání písemné práce.

Garant

doc. PhDr. Radomír Havlík, CSc.PhDr. Zuzana Kubišová