Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika II (OB23142014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB23142014 - Sociální pedagogika II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání hlubších znalostí z oblasti sociální pedagogiky, vzhledem k jejímu historicko filozofickému zakotvení a soucasně také roršířit poznatky o současné projekty osobnostně sociální výchovy a další aktuální informace z uvedeného oboru.

Sylabus

Osobnosti sociální pedagogikyHlavní směry v sociální pedagogice v historii a v současnostiKomparace přístupů a východisekAnalýza konkrétního projektuPolitika MŠMT v oblasti prevence soc. patologických jevůEtické otázky soc. ped.Osobnostně sociální výchova a její aspekty

Literatura

DUNOVSKÝ, J., DYTRICH, Z. a MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995.JEDLIČKA, R. a KOŤA, J. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. Praha: Karolinum, 1998. KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Praha: Portál, 2001.KRAUS, B. aj. Člověk - prostředí - výchova. K otázkám sociální pedagogiky. Brno: Paido, 2001.MAREŠ, J. aj. Sociální opora u dětí a dospívajících I. Hradec Králové: Nukleus, 2001.MATOUŠEK, O. KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998.MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 1999.VODÁČKOVÁ, aj. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002.WEISS, P. aj. Sexuální zneužívání. Pachatelé a oběti. Praha: Grada, 2000.HOPF,A. Sociální pedagogika pro učitele. Praha: UK-PedF, 2001.ŘEZNÍČEK, M. Systematická prevence sociálních deviací. Praha: Karolinum, 1994.KOUDELKOVÁ, A. Psychologické otázky delikvence. Praha: Victoria Publishing, 1995.ČÍRTKOVÁ, L. K problematice zvláštností sociálně patologického vývoje u dívek. In: Diagnóza, prognóza a resocializace skupin mládeže ohrožených sociálně negativním vývojem. Praha: Policejní akademie, 1997.

Požadavky

Požadavky k zápočtu - Rešeše z literatury nebo prezentace projektuPožadavky ke ZK : orientace v soc. ped. současné literatuře analýza východisek a zdrojů soc.ped osobnosti soc. ped u nás i ve světě komparace přístupů

Garant

PhDr. Ivo Syřiště, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivo Syřiště, Ph.D.