Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Excerpce (OB2316024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316024 - Excerpce, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je prověřit schopnost studenta samostatně pracovat s ruskými texty, vyhledávat v nich dílčí informace a jevy, kriticky je poté vyhodnotit a porovnat s češtinou, případně jiným cizím jazykem. 

Sylabus

Student si zvolí téma excerpce a zašle toto téma vyučujícímu ke schválení.Možné tematické zaměření excerpce + další po dohodě dle zájmu studenta:Nová slova v ruštině, přejatá slova (zejména z angličtiny) - jejich přepis do ruštiny.Psaní velkých a malých písmen v zeměpisných názvech v porovnání ruštiny s češtinou.Přepis vlastních jmen z latinky do ruštiny (zeměpisných či jiných)Slovní zásoba užívaná na internetu, sociálních sítích apod. v porovnání - RJ x ČJ x AJNové frazémy v ruském jazyce.Sociolekt Geocachingu v ruštině.Zkratky v RJ.Zkratková slova v ruštině a jejich překlad do ČJ. 

Literatura

KOPECKIJ, L. V. a kol. Orfografija, punktuacija i knižnopismennaja reč russkogo jazyka. Praha: SPN, 1979.ŽOFKOVÁ, H. Cvičení a úlohy z ruského pravopisu. Praha: UK, 2014.BALCAR, M. a kol. Příručka ruského pravopisu. Praha: SPN, 1983.KUROČKINA, A.L.; PARŠIVA, V. V. TICHONOVA, V.V; ŠAPOVALOVA, T.E. Těm, kto dolžen pisať pravil´no. Polnaja grammatika russkogo jazyka na každyj deň. Moskva: Izdatel'stvo Agenstva "Jachtsmen", 1994.Nejnovější slovníky ruského jazyka.www.gramota.ru

Garant

PhDr. Hana Žofková, CSc.