Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie RJ III (OB2316041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316041 - Morfologie RJ III, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty teoreticky a prakticky s morfologickým systémem současné ruštiny v porovnávacím rusko-českém plánu, a to nejen vzhledem ke zvláštnostem systémovým, ale zejména i funkčním. Poskytnout vybrané poznatky z diachronní morfologie, slovotvorby, akcentologie a ortografických jevů souvisejících s probíraným mluvnickým učivem.

Sylabus

Přídavné jméno, gramatické kategorie, sémantická klasifikace, morfémová struktura. Jmenné a složené tvary. Skloňování a stupňování. Zájmeno, gramatické kategorie a sémantická klasifikace. Druhy zájmen. Číslovky, gramatické kategorie a sémantická klasifikace. Druhy číslovek. Vyjádření počítaného předmětu a gramatická shoda. Číslovkové výrazy. Zlomky. Vyjádření přibližnosti. Příslovce. Sémantická soustava předložek. Spojky. Citoslovce. Částice.

Literatura

ADAMEC, P.; HRABĚ,J. ; JIRÁČEK, I.; ŽAŽA, S. Morfologie ruštiny I. Brno 2001.ADAMEC, P.; HRABĚ,J. ; JIRÁČEK, I.; ŽAŽA, S. Morfologie ruštiny I. Brno 2003.HAVRÁNEK, B. a kol. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy I. Praha: SPN, 1976.Isačenko, A.V. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka. Bratislava 1965 KOPECKIJ, L. V. Morfologija sovremennogo russkogo litěraturnogo jazyka. Praha: SPN, 1976. ŠVEDOVA, N. J. a kol. Grammatika sovremennogo russkogo literaturnogo jazyka. Moskva, 1970. HAVRÁNEK, B.; JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1981. ŠVEDOVA, N. J. a kol. Russkaja grammatika, Moskva, 1990. DLOUHÝ, M.; SPIRIDONOV, V. Texty a úlohy k jazykovému rozboru z ruštiny. Praha: UK- PedF, 1995. JEFREMOVA, T. F.; KOSTOMAROV, V. G. Slovar' grammatičeskich trudnostej russkogo jazyka . Moskva: Russkij jazyk, 1993. Kompleksnyj slovar' russkogo jazyka . Pod red. A. N. Tichonova. Moskva: Russkij jazyk, 2001. BRČÁKOVÁ, D.; MISTROVÁ, V.; STIESOVÁ, J. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha: Karolinum, 2003. MISTROVÁ, V.; OGANESJANOVÁ, D.; TREGUBOVÁ, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha: Polyglot, 2004.

Požadavky

Po splnění všech podmínek zakončení předmětu se student může přihlásit k ústní zkoušce. Zkouška probíhá v ruštině (se znalostí termínů v obou jazycích) z odpřednášené problematiky předmětů Morfologie I, II, III.Tematické okruhy ke zkoušce 1)Specifické rysy gramatcké kategorie, gramatického významu ruského jazyka v porovnání se systémem českého jazyka.2) Vztah mezi gramatickými a lexikálně gramatickými kategoriemi. 3) Fungování slovesného vidu v ruštině a češtině, produktivní a neproduktivní třídy sloves.4) Slovsný vid a aspektuálnost.5) Kategorie času a temporálnost - systémově funkční metoda.6) Kategorie osoby. 7) Kategorie slovesného rodu - funkčně sémantický přístup.8) Přechodníky, přídavná jména slovesná.9) Substantiva - systémově funkční charakteristika, kategorie rodu, čísla a pádu.10) Adjektiva - funkčně sémantický přístup.11) Charakteristika komparativu, superlativu, elativu. 12) Zájmenná slova a jejich kategorie.13) Číslovky - funkčně sémantické hledisko. 14) Příslovce, predikativa - funkčně sémantické hledisko, klasifikace.15) Synsémantické slovní druhy - základní charakteristika.

Garant

doc. PhDr. Marie Csiriková, CSc.