Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková cvičení a reálie IV (OB2316042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316042 - Jazyková cvičení a reálie IV, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Všestranně připravit posluchače rusistiky po stránce praktického zvládnutí jazyka pro učitelské povolání nebo pro práci odbornou. Kromě všestranné jazykové přípravy zároveň rozvíjet i faktické znalosti z reálií Ruska, jeho kulturní, hospodářské a sociální oblasti.

Sylabus

Návaznost na morfologii a lexikologii: upevňování znalostí ruského tvarosloví, zvládnutí lexikálně-konverzačních témat s prohloubeným zaměřením na problematiku lexikální; práce se slovníky. Komplexní rozvíjení řečových dovedností s důrazem na dialogickou a monologickou formu ústního vyjadřování. Témata pro ústní a písemný výcvik: Stravování, druhy jídel, ruská kuchyně. Restaurace. Cestování, Ubytování. Služby turistických cestovních kanceláří. Město, městská doprava. Moskva, Petrohrad. Pošta, telefon, mobilní sítě, spojové služby.

Literatura

ŽOFKOVÁ, H.; HŘĺBKOVÁ, R.; PECHTĚREV, A. Česko-ruská konverzace. Praha: Leda, 2003. (pro studenty SKÁCEL, J.; MRHAČOVÁ, E.; RIES, L. Praktická cvičení z ruského jazyka. 2. díl, část . A, B. Praha: MON, 1986. (pro studenty) HŘĺBKOVÁ, R.; HLAVÁČEK, A. Ruský jazyk v kostce. Praha: Fragment, 2004. (pro studenty)Ruský denní tisk, aktuální materiály na internetových stránkách.http://www.gramota.ru/http://www.gazeta.ru/http://www.kommersant.ru/http://lenta.ru/http://izvestia.ru/

Požadavky

Požadavky ke zkoušce - Jazyková cvičení a reálie IV - Jakub KonečnýPísemná část zkoušky má podobu překladu krátkého textu z ruštiny do češtiny (text je volen s ohledem na probíraná témata) a slohové práce na jedno ze zadaných témat v rozsahu cca 150 - 200 slov. Témata budou zveřejněna bezprostředně před zahájením práce, budou však vycházet z probíraných okruhů. Při zpracování překladové části bude studentům k dispozici výkladový slovník, při vypracování slohové práce mohou používat také slovník překladový. Pro úspěšné splnění písemné části zkoušky musí student splnit každou část (tj. překladu ČJ-RJ/RJ-ČJ a slohové práce) alespoň s výsledkem 70 %. Slohová práce bude hodnocena jak z hlediska jazykového, tak i slohového (s ohledem na schopnost studenta vyjádřit myšlenku, použité jazykové prostředky, prostředky textové návaznosti, logičnost, apod.)Ústní část zkoušky bude probíhat formou diskuse na zadané téma, které vychází z probíraných okruhů a témat.Ke splnění ústní i písemné části zkoušky má student 3 možnosti (tj. vždy jednu řádnou a dvě opravné). Pokud student nesplní písemnou část ani na třetí pokus, nemůže postoupit k ústní části zkoušky. Ústní část zkoušky má také možnost plnit třikrát, opakuje se pouze ústní část (tj. pokud neuspěje u ústní části, nemusí před dalším termínem znovu opakovat písemnou). Požadavky ke zkoušce - Jazyková cvičení a reálie IV - doc. Liliya Nazarenko, CSc.Písemná část zkoušky: překlad z češtiny do ruštiny souvislého textu nebo jednotlivých vět, jejichž obsah souvisí s probíranými tématy.Ústní část zkoušky: souvislé monologické vyjádření na zadané téma (podle vyučovaných tematických okruhů).Zkouška má 3 pokusy - 1 řádný, dva opravné (pouze v případě, když student zkoušku neudělá na 1. pokus)

Garant

PhDr. Hana Žofková, CSc.doc. PhDr. Marie Csiriková, CSc.