Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 20.stol.I (OB2316051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316051 - Ruská literatura 20.stol.I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu:Seznámit studenty s hlavními vývojovými tendencemi ruské literatury 20. století jako součásti dějin ruské společnosti, jejího myšlení a kultury vůbec (včetně umělecké produkce emigrantské) a v porovnání a sepětí s vývojem celoevropským a českým (s diferencovaným těžištěm podle aprobačních kombinací). Prostřednictvím konkrétní práce s uměleckým textem seznámit studenty s možnostmi využívání krásné literatury při výuce cizího jazyka. Přispět k rozšíření celkového kulturního rozhledu studentů, k obohacení a kultivaci jejich intelektuálních potřeb, k prohloubení schopnosti orientace a nezávislého hodnocení na podkladě nabytých vědomostí.

Sylabus

Dějiny ruské literatury XX. století do současnosti v kontextu literatury celoevropské a světové, problém jejich periodizace. Místo literatury a divadla ve veřejném životě. Literární směry, tvůrci, kritika. Česko-ruské kulturní a literární souvislosti. Uplatnění literatury v cizojazyčném vyučování.

Literatura

Navakov, A. Russkij avangard. Moskva: Iskusstvo, 1991Mathesius, B.; Franěk, J.: Přehled sovětské literatury I-II. Praha, UK 1971.Kasack, W.: Lexikon der russischen Literatur ab 1917. Stuttgart 1976.Žák, J.: Čítanka ruské literatury II. Sovětská literatura. 2. vydání. Praha, Albatros 1988.Zadražilová, M.: Ruská literatura přelomu XIX. a XX. století. Praha, Karolinum 1995.Hlaváček, A.; Žák, J.: Výběr textů z ruské literatury XX. století. Praha, Karolinum 1995.Rajev, M.: Litěratura russkogo zarubežja. Moskva 1994.Sováková, J. ; Filipov, V Přehled ruské literatury. Plzeň: Fraus, 1999Rassadin, S: Russkaja literatura: ot Fonvizina do Brodskogo. moskva: Slovo, 2011Buslakova, T.P. Russkaja literatura XX v. Moskva: Vysšaja škola, 2003.

Garant

PaedDr. Antonín Hlaváček

Vyučující

PaedDr. Antonín Hlaváček