Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 20. stol. II/A (OB2316164)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316164 - Ruská literatura 20. stol. II/A, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními vývojovým tendencemi ruské literární moderny a avantgardy v celoevropském kontextu. Ověřit si všestranné možnosti při zkoumání a interpretaci originálního ruského uměleckého textu s využitím českého překladu.

Sylabus

Ruská literatura konce 19. a počátku 20. století. Ruská moderna a avantgarda. Literární směry, skupiny , manifesty. Literatura 1. vlny ruské emigrace. Ruské antiutopie v celoevropských souvislostech.

Literatura

Navakov, A. Russkij avangard. Moskva: Iskusstvo, 1991Kasack, W.: Lexikon der russischen Literatur ab 1917. Stuttgart 1976.Žák, J.: Čítanka ruské literatury II. Sovětská literatura. 2. vydání. Praha, Albatros 1988.Zadražilová, M.: Ruská literatura přelomu XIX. a XX. století. Praha, Karolinum 1995.Hlaváček, A.; Žák, J.: Výběr textů z ruské literatury XX. století. Praha, Karolinum 1995.Rajev, M.: Litěratura russkogo zarubežja. Moskva 1994.Bínová, G.; Dohnal, J.; Jelínková, J.; Kšicová, D.; Mikulášek, M; Pospíšil, I.: Panoráma ruské literatury. Boskovice, Albert 1995.Sováková, J. ; Filipov, V Přehled ruské literatury. Plzeň: Fraus, 1999Rassadin, S: Russkaja literatura: ot Fonvizina do Brodskogo. moskva: Slovo, 2011Buslakova, T.P. Russkaja literatura XX v. Moskva: Vysšaja škola, 2003.

Požadavky

Znalost ruského literární vývoje od přelomu XIX. a XX. století do počátku XXI. století v kulturně-historickém kontextu.Orientace v literatuře tuzemské i zahraniční - emigrantské. Schopnost aplikace literární teorie na konkrétní přečtená díla (viz seznam povinné a doporučené literatury).Předložení seznamu četby a čtenářského deníku.

Garant

PaedDr. Antonín Hlaváček