Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled ruských dějin (OB2316211)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316211 - Přehled ruských dějin, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s klíčovými problémy dějinného vývoje Ruska od nestarších dob do současnosti. Zvláštní pozornost věnovat úloze Ruska ve vztahu k slovanským národům a dějinnému vývoji Evropy. Vytvořit tak předpoklady pro studium ruské literatury a ruského jazyka na základě dějinného kontextu.

Sylabus

Celkový průřez politickými a kulturními dějinami Ruska od nejstarších dob po současnost s ohledem na celoevropské souvislosti. Kyjevská Rus. Přijetí křesťanství, orientace na byzantskou kulturu. Tatarský vpád a jeho důsledky. Vznik centralizovaného moskevského státu. Ivan IV., první ruský car. Církevní rozkol, Avvakum. Všestranný rozmach země za  Petra I. Ruský barok a klasicismus. Vláda Kateřiny II. Účast Ruska v evropské politice a její politické a duchovní důsledky. Ruské umění 19. století jako součást evropského kulturního vývoje. Ruský podíl na nové tvářnosti evropského umění v první třetině 20. století. Přerušení demokratického vývoje Ruska v důsledku Říjnové revoluce 1917 a komunistické diktatury. Kulturní hodnoty a ztráty sovětského období. Kolektivizace Ruska. Vznik SSSR. Stalinismus. Druhá světová válka a postavení SSSR.

Literatura

Odborná literatura:ŠVANKMAJER, M.; VEBER, V.; SLÁDEK, Z.; MOULIS, V. Dějiny Ruska, Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995. Mjačin, N. Mir russkoj istorii. Enciklopedičeskij spravočnik. Moskva: Veče, 1997.Novikov, I. V. IstorijaRossii v voprosach i otvetach. Moskva, 1996.Dejničenko, P.G. Polnyj enciklopedičeskij spravočnik Istorija Rossii v kartach, schemach, tablicach. Moskva: OLMA- PRESS, 2001.Istorija Rossii i jijo bližajšich sosedej. Enciklopedija. Tom 5. Časť vtoraja. Ot dvorcovych perevorotov do epochi Velikich reform. Moskva: Avanta, 2001.Istorija Rossii i jijo bližajšich sosedej. Enciklopedija. Tom 5. Časť pervaja. Ot drevnich slavjan do Petra Velikogo. Moskva: Avanta, 2001.Istorija Rossii i jijo bližajšich sosedej. Enciklopedija.?om 5. Časť treťja. ?? vek. Moskva: Avanta, 2001.

Garant

PhDr. Hana Žofková, CSc.

Vyučující

PhDr. Hana Žofková, CSc.