Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s textem (OB2316221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316221 - Práce s textem, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozvíjet a upevnit dovednost studentů pracovat s různými druhy textů v běžné a odborné praxi.

Sylabus

Práce v semináři je zaměřena na praktický rozbor a produkci informačních, úředních, publicistických a odborných textů.Typy textů. Struktura textu. Funkční jazykové styly a text. Rozbor cizojazyčných textů. Text jako prostředek a cíl výuky cizího jazyka. Výběr cizojazyčných textů pro výuku. Didaktické zpracování textu ? osnova, tvoření otázek a úloh k textu (včetně testových), sestavování komentáře, zpracování slovní zásoby, vyhledávání klíčových slov, vypracování anotace apod.

Literatura

LOSEVA,S. M. Kak stroitsja těkst. Moskva: Prosvěščenije, 1980. Těkst i jego katěgorial¨nyje priznaki. Kijev: Gosudarstvennyj institut inostrannych jazykov, 1989.Těkst kak otobraženije kartiny mira. ??skva: ??skovskij gosudarstvennyj institut inostrannych jazykov, 1989. Těkst kak javlenije kul'tury. Novosibirsk: Nauka, 1989. MUČNIK, B. S. Čelověk i těkst. Moskva: Kniga, 1985. Kommunikativnyje i kognitivnyje problemy leksikona i těksta. ??skva: ??skovskij gosudarstvennyj lingvističeskij universitět, 1992. Fungování textu ve společenské komunikaci. Praha: Univerzita Karlova, 1988. HIRSCHOVÁ, M. Úvod do teorie textu. Olomouc: Univerzita Palackého, 1989. Funkcional'nyje stili. Lingvometodičeskije aspekty. Moskva: Nauka, 1985. Text a textológia. Bratislava: Veda, 1989. Intertextuality. Berlin: W. de Gruyter, 1991.

Garant

PhDr. Radka Hříbková, CSc.