Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Internet a jazykové programy (OB2316241)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2316241 - Internet a jazykové programy, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je: 1) seznámit studenty s možnostmi využití ICT a internetu v rámci vlastního studia; 2) seznámit studenty s možnostmi využívání internetu, počítačů, tabletů a chytrých telefonů ve výuce ruského jazyka na základní a střední škole; 3) představit studentům způsob fungování ruského jazyka v internetovém prostředí.

Sylabus

Internet, Runet - základní nástroje a možnosti pro vlastní studium (jazykové portály, ruský jazykový korpus, encyklopedie, slovníky, vzdělávací portály).Využití ICT ve výuce ruského jazyka na základní a střední škole (internet jako zdroj informací pro učitele, vzdělávací portály a digitální učební materiály, elektronická a online podpora k učebním souborům pro výuku ruského jazyka, využití sociálních sítí a dalších nástrojů webu 2.0 pro výuku ruského jazyka).Interaktivní tabule jako didaktická pomůcka ve výuce ruského jazyka na základní a střední škole.Komunikace v internetovém prostředí (jazyková osobnost, charakter komunikace, druhy komunikace a typické jazykové prostředky).Fungování ruského jazyka v internetovém prostředí.

Literatura

AZIMOV, E. G.: Informacionno-kommunikacionnyje technologii v prepodavanii russkogo jazyka kak inostrannogo. Moskva: Russkij jazyk. Kursy, 2012.GUSEJNOV, G. Č. (ed.): Russkij jazyk i novyje technologii. Moskva: Novoje literaturnoje obrazovanije, 2014.POPOVA, T. I. et al.: Internet-prostranstvo. Rečevoj portret poľzovatelja. Sankt-Peterburg: Ejdos, 2012.KRONGAUZ, M.: Samoučiteľ olbanskogo. Moskva: AST: CORPUS, 2013.KRONGAUZ, M.: Russkij jazyk na grani nervnogo sryva. Moskva: Znak, 2009.JUDINA, N.V.: Russkij jazyk v XXI veke: krizis? evoljucija? progress? Moskva: Gnozis, 2010.MEČKOVSKAJA, N.B.: Istorija jazyka i istrorija kommunikacii: od klinopisi do interneta. Moskva: Flinta, 2009.TROFIMOVA, G.N.: Funkcionirovanije russkogo jazyka v internete: konceptuaľno-suščnostnyje dominanty. Moskva: RGB, 2005.STĚPANOVA, L.: Současný ruský jazyk: triumf verbální svobody. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011.RIES, L., KOLLÁROVÁ, E. (eds.): Svět cizích jazyků DNES: Inovační trendy v cizojazyčné výuce. Bratislava: Didaktis, 2004.Příspěvky v relevantních časopisech a konferenčních sbornících.

Garant

PhDr. Lenka Rozboudová, Ph.D.