Předmět Výživa I (OB2317109)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2317109 - Výživa I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.
Sylabus
1.Základní terminologie. Funkce stravy.2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.3. Význam bílkovin ve výživě.4. Význam sacharidů ve výživě.5. Význam lipidů ve výživě.7. Minerální látky a stopové prvky.8. Vitaminy.9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.10. Onemocnění související s výživou.
Literatura
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Požadavky
Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, zápočtový test (min. 75 %).Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška.
Garant
Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.