Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohyb a zivotni styl (OB2317136)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2317136 - Pohyb a zivotni styl, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je v komplexním přístupu vysvětlit vztah mezi pohybem a základními aspekty zdraví (v holistickém pojetí); motivovat k pohybovým aktivitám, následně předložit variability praktického strategického jednání podporujícího zdraví, resp. vedoucího ke zvládání rizik ohrožujících zdraví.

Sylabus

1. Význam pohybových aktivit dětí a mládeže (jako volnočasových aktivit) v rámci prevence poruch zdraví, ve strategii zvládání auto-destruktivního jednání.2. Problémy hypokinetického způsobu života, význam pohybových aktivit pro zdraví, zdravotně orientovaná zdatnost jako faktor prevence civilizačních chorob, dětských úrazů, stresu aj.3. Fyziologie zátěže (reakce jednotlivých soustav na tělesné zatížení).4. Vztah pohybu a výživy (příčiny a důsledky dětské obezity, mentální anorexie a bulimie).5. Zásady přípravy kondičních programů; pohyb a somatomentální vývoj osobnosti.6. Motivace k rozvíjení pohybových (sportovních) aktivit v rámci zájmového vzdělávání.

Literatura

CSÉMY, L. Životní styl a zdraví českých školáků: z výsledků mezinárodní srovnávací studie Světové zdravotnické organizace The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). 1. vyd. Praha : Psychiatrické centrum, 2005. 139 s. ISBN 80-85121-94-8HAVLÍNOVÁ, M. Program podpory zdraví ve škole: rukověť projektu Zdravá škola. 2. rozš. vyd. Praha : Portál, 2006. 311 s. ISBN 80-7367-059-3JANSA, P. aj. Sport a pohybové aktivity v životě české populace. 1. vyd. Praha : UK, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2005. 150 s. ISBN 80-86317-33-1KOL. Problematika výchovy dětí a mládeže ke zdravému způsobu života v evropských zemích. 1. vyd. Brno : MU, 1997. 293 s. ISBN 80-210-1654-X

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je splnění zápočtového úkolu, který bude zadán během výuky, a zápočtového testu na min. 70 %. Zadání zápočtového testu se uskuteční v posledním termínu výuky, tj. 9.5.2013. Studenti mají k dispozici pouze jeden řádný a jeden opravný termín. Zkouška ústní formou.

Garant

doc. PhDr. Jiří Hrabinec, CSc.Mgr. Eva Nechlebová, Ph.D.