Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování II. - objektové programování (OB2319263)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2319263 - Programování II. - objektové programování, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Programování II - objektové programování je rozvinutí praktických dovedností v programování s důrazem na základy objektového programování a programování v desktopovém prostředí OS Windows a poskytnutí odpovídajících teoretických poznatků. Předmět tvoří zároveň podklad pro výuku v řadě navazujících předmětů využívajících objektové principy. Obsahem předmětu je teorie a praxe objektového přístupu k datům a objektového programování, formálních vyjadřovacích, algoritmických a komunikačních počítačových prostředků a systémů s použitím počítačových vývojových programátorských aplikací a prostředí a zohledňujících aplikační didaktická specifika. Programovacím prostředím je IDE Delphi.

Sylabus

VÝVOJ PROGRAMOVÉHO SYSTÉMU, SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP - systém (prvky, vstupy a výstupy, reakce systému, podsystém, dekompozice), program (interface, podprogramy, metody návrhu) - typické fáze vývoje programového systému - paradigmata programování ZDROJE TECHNOLOGICKÝCH INFORMACÍ - orientace v elektronických zdrojích týkajících se teorie a praxe programování a návrhu programových systémů - orientace ve vybraných literárních zdrojích VÝVOJ PROGRAMOVÝCH SYSTÉMŮ - formální popisy a zápisy algoritmu, algoritmické struktury a jejich vyjadřování, vývojový diagram - jazyk, syntaxe a sémantika, programování, kódování, programovací jazyk, metajazyk - datová základna a struktura dat, datový slovník ŘEŠENÍ ALGORITMICKY JEDNODUCHÝCH PROBLÉMŮ, PROGRAMOVACÍ TECHNIKY - základní algoritmické struktury (příkaz, vstup/výstup, podmínka, cykly, podprogramy a funkce, knihovny) PROGRAMOVACÍ JAZYK PASCAL, VÝVOJOVÉ ROZHRANÍ - práce s překladačem jazyka Pascal - jazyk typu Pascal, struktura programu - vybrané příkazy jazyka - přiřazení, vstup/výstup, podmínka, cykly - datový typ, identifikátor, konstanta, proměnná, hodnota proměnné - jednoduché datové typy (ordinální a reálné), strukturované datové typy (interval, pole a index, soubor, objekt, záznam) - podprogram a funkce, formální a skutečné parametry - jazyk a technické vybavení počítače (režimy zobrazení, uložení čísel) - vybrané funkce (zejména matematické, grafické a řetězové) OVĚŘOVÁNÍ SPRÁVNOSTI ALGORITMU A PROGRAMU - výpočetní správnost, trasování, časová a paměťová náročnost algoritmu UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ, NÁPOVĚDA, DOKUMENTACE PROGRAMŮ

Literatura

Základní:CANTÚ, M. Mistrovství v Delphi 1, 2. Praha : Computer Press, 1997.HOLAN, T. Delphi v příkladech. Praha : MatfyzPress, 1999, též Ben, 2001.KRAVAL, I. Základy objektově orientovaného programování. Praha : Computer Press, 1998. PECINOVSKÝ, R., VIRIUS, M. Objektové programování 1, 2. Praha : Grada Publishing, 1999. PÍSEK, S. Začínáme programovat v Delphi. Praha : Grada Publishing, 2002.PÍSEK, S. Delphi (praktické příklady). Praha : Grada Publishing, 2002.SLABA, J., SEDLÁČEK, J. Delphi v kostce pro verze 1 až 5. Praha : BEN, 2000.Odkazy získávané v průběhu výuky k daným tématům Diskusní fóra k vývoji aplikací Archiv sborníků konference Objekty. http://objekty.pef.czu.cz/http://www.builder.cz/delphi/index.htmlStudijní materiály v síti OIV KITTVTextové materiály a soubory předávané v průběhu semestru Doporučená - doplňující a rozšiřující:BUCHALCEVOVÁ, A. Základy strukturovaného programování. Praha : VŠE, 1993.PACHECO, X., TEIXEIRA, S. Delphi - průvodce vývojáře. Brno : UNIS, 1996.PECINOVSKÝ, R., VIRIUS, M. Práce s daty 1, 2. Praha : Grada Publishing, 1999. PETZOLD, CH. Programování ve Windows (Win32 API). Praha : Computer Press, 1999.

Garant

Ing. Jaroslav Novák, Ph.D.