Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování III. - programování pro WWW (OB2319463)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2319463 - Programování III. - programování pro WWW, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

* VLASTNOSTI A METODY PROGRAMOVÁNÍ V PROTŘEDÍ WWW - Struktura programů zařazených do www stránek - Možnosti jednotlivých technologií programování pro WWW - W3C standardy pro vkládání skriptů do stránek * JAZYK HTML JAKO PODKLAD PRO TVORBU WWW STRÁNEK - Struktura a syntaxe HTML a XHTML kódu, zápis parametrů - Struktura www dokumentu - strukturální značky - Formátování obsahu www stránek - seznamy, tabulky - Komponenty pro vkládání multimediálních prvků do HTML - Interaktivní komponenty HTML jazyka, metody přenosu dat - rámcová struktura www dokumentů a její alternativy * DESIGN WWW STRÁNEK - Kaskádové definice stylu www stránek - Globální stylování značek HTML - Deklarace tříd a identifikátorů stylu dokumentu - Kaskádová struktura CSS a možnosti jejího využití - CSS pozicování, změny stylu na základě událostí ve stránce * PROGRAMOVÁNÍ NA STRANĚ PROHLÍŽEČE - JavaScript jako příklad jazyka na straně prohlížeče - Syntaxe jazyka, způsoby zápisu do HTML stránek - Objektová struktura JavaScriptu, použití vestavěných objektů - Příkazy cyklů a podmínek a funkcí, ukázky praktického využití - Události a akce JavaScriptu, deklarace a použití handlerů událostí - Využití objektu XMLHttpRequest pro dynamický obsah www stránek * PROGRAMOVÁNÍ NA STRANĚ SERVERU - Principy a specifika serverových programovacích jazyků - Správa a konfigurace webového serveru - Generování obsahu www stránky serverovou aplikací - Přenos dat prostřednictvím protokolu HTTP - Práce se soubory na straně serveru - Asynchronní metody přenosu dat mezi serverem a prohlížečem (AJAX)

Literatura

-FOTR, J., SCHNEIDER, Z. Flash 5 pro grafiky a tvůrce webů. Computer Press, 2000. -KOSEK, J. HTML - tvorba dokonalých WWW stránek. Praha : Grada Publishing 1998. -KOSEK, J. Průvodce HTML, XHTML, W@P. Praha : Grada Publishing, 2001. -MUSCIANO, Ch., KENNEDY, B. HTML a XHTML. Kompletní průvodce. Computer Press, 2000. -PÍSEK, S. JavaScript. Praha : Grada Publishing, 2001. -REYNOLDS, M., WOOLRIDGE, A. JavaScript - profesionální řešení. Brno : Unis Publishing, 1997. -SATRAPA, P. WEB Design. Praha : Neokortex 1997. -SATRAPA, P. World Wide Web. Praha : Neokortex, 1996 -SCOT, I. Dynamické HTML ? kompletní průvodce. Brno : Computer Press, 1998. -SPAINHOUR, S., ECKSTEIN, R. Webmaster v kostce. Praha : Computer Press, 1999. -STANÍČEK, P. CSS kaskádové styly, kompletní pruvodce. Brno : Computer Press, 2003. -ŠPINAR, D. Tvoříme přístupné webové stránky. Praha : Zoner Press, 2004.Studijní prameny: - Referáty a seminární práce studentů Dostupný z URL: <http://it.pedf.cuni.cz/strstud/> - Učitelský spomocník. Dostupný z URL: <http://www.spomocnik.cz> - Jak psát web - web o tvorbě internetových stránek pro začátečníky Dostupný z URL: <http://www.jakpsatweb.cz/> - Jak na web - stránky o technologiích používaných na webu Dostupný z URL: <http://www.jaknaweb.com/> - Validátor kódu Dostupný z URL: <http://validator.w3.org/>

Garant

PhDr. Josef Procházka, Ph.D.