Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy a systémy v technice I. (OB2319465)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2319465 - Principy a systémy v technice I., Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

měření technických veličin (význam měření, měření přímá, nepřímá, chyby měření)technické prostředky pro měření základních veličin a principy jejich činnosti (vývoj měřidel a způsobů měření, současné způsoby měření a nejmodernější měřidla jednotlivých veličin)měření mechanických veličin (měření délky, hmotnosti, času, teploty)měření elektrických veličin (měření napětí, proudu, odporu, výkonu)jednoduché stroje (páka, kladka, kolo na hřídeli, nakloněná rovina, šroub)spoje a spojovací součásti se silovým stykem (spoje šroubové, svěrné, tlakové, klínové a pružné)spoje a spojovací součásti s tvarovým stykem (spoje kolíkové, čepové, pérové a nýtové)spoje a spojovací součásti s materiálovým stykem (spoje svarové, pájené a lepené)části strojů umožňující pohyb - hřídele nosné a pohybovéčásti strojů umožňující pohyb - hřídelové čepyčásti strojů umožňující pohyb - ložiska a rovinná vedení (kluzná a valivá ložiska, kluzná a valivá vedení)části strojů umožňující pohyb - hřídelové spojky (spojky mechanicky neovládané a ovládané, hydraulické spojky)

Literatura

BEDNAŘÍK, M., ŠIROKÁ, M. Fyzika pro gymnázia - Mechanika. Praha : Prometheus, 2009.BOHÁČEK, F. a kol. Základy strojnictví. Praha : SNTL, 1989.BOHÁČEK, F. Části a mechanismy strojů I., II. a III. Brno, 1998.DEJL, Z. Konstrukce strojů a zařízení. Ostrava : Montanex, 2007.HALLIDAY, D., RESNICK, R. Fyzika 1 - 5. Brno : PROMETHEUS, 2000.HORÁK, Z., KRUPKA, F. Fyzika. Praha : SNTL, 1976.JANČÍK, L., ZÝMA, J. Části a mechanismy strojů. Praha : ČVUT, 2004.KŘÍŽ, R.,VÁVRA, P. a kol. Strojírenská příručka. 4. svazek. Praha : Scientia, 1994.KŘÍŽ, R.,VÁVRA, P. a kol. Strojírenská příručka. 5. svazek. Praha : Scientia, 1994.KŘÍŽ, R.,VÁVRA, P. a kol. Strojírenská příručka. 6. svazek. Praha : Scientia. 1995.LEPIL, O., ŠEDIVÝ, P. Fyzika pro gymnázia - Elektřina a magnetismus. Praha : Prometheus, 2009.MÁDR, V. et al. Fyzikální měření. Praha : SNTL, 1991.MECHLOVÁ, E., KOŠŤÁL, K. a kol. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. Praha : PROMETHEUS, 2001.ZACHARIÁŠ, L. Části strojů I a II.díl. Praha : ČZU, 2002.

Požadavky

Zkouška se skládá z části písemné a ústní. Písemná část bude mít formu testu. Úspěšné zvládnutí písemné části je nutným předpokladem pro postoupení k ústní části zkoušky. Ústní část bude zaměřena na ověření úrovně osvojených vědomostí v rozsahu výuky.Ke zkoušce se požadují příslušné vědomosti ze všech tematických okruhů v rozsahu výuky a zadaných studijních pramenů.

Garant

PaedDr. Ladislav Reitmayer, CSc.