Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do výtvarné kultury (OB2321A01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2321A01 - Úvod do výtvarné kultury, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu:Pochopení základních systémových vztahů kultury, vizuální a výtvarné kultury a výtvarného umění. Orientace v základních pojmech, jejich významech a vztazích. Reflexe teoretických poznatků a komparace s živou skutečností.

Sylabus

Klíčová slova:Kultura, vizuální kultura, výtvarná kultura, výtvarné umění; umění volné, užité, design. Umělecká mimézis. Tvorba, percepce, recepce, apercepce a response uměleckého díla. sylabus: Strukturní a systémové vztahy kultury, výtvarné a vizuální kultury a výtvarného umění. Příroda, kultura, civilizace a umění. Antropologické a filozofické koncepce kultury na počátku 21. století. Kultura jako systém uchovávání a předávání informací. Postavení umění v lidské kultuře, druhy a typy umění. Umění a kýč. Postavení a funkce umění v kultuře a jejich proměny. Tvorba a recepce uměleckého díla, umělecká mimézis. Percepce, recepce, apercepce a responze uměleckého díla. Struktura osobnosti a struktura uměleckého díla a jejich proměny ve fylogenezi a ontogenezi. Základní estetické a umělecké kategorie. Estetická a umělecká norma, funkce a hodnota, jejich vztahy a proměny. Kultura a výchova, postavení, funkce a možnosti umění ve výchově a proměny jejich vztahů.

Literatura

BELTING, H.: Konec dějin umění. Mladá fronta, Praha 2000.BÁHA, J., SLAVÍK,J.: Průvodce výtvarným uměním V. Praha, SPL Práce 1997HENCKMANN, W., LOTTER, K.: Estetický slovník. Mladá fronta, Praha 1995CHVATÍK, K.: Strukturální estetika. Praha 1994CHALUPECKÝ, J.: Na hranicích umění. Praha 1990.CHALUMEAU, J.-P.: Přehled teorií umění. Portál, Praha 2003LIESMANN, N.: Filozofie moderního umění. Votobia, Praha-Olomouc 2000KULKA, T.: Umění a kýč. Academia, Praha 2004 (2.vydání).SOUKUP, V.: Přehled antropologických teorií kultury. Karolinum, Praha 1999ŠMAJS, J.: Ohrožená kultura. Hynek, Praha 1997

Požadavky

Požadavky ke kontrole: Zkouška:Předpokladem připuštění ke zkoušce je vypracování semestrální práce, jejíž hodnocení a obhajoba nepevní částí zkoušky. Zkouška má kolokviální charakter. Hodnocena bude schopnost prezentovat a obhajovat vlastní poznatky a názory, schopnost kritické reflexe a sebereflexe. Konkrétní požadavky budou vytvořeny z obsahu předmětu.

Garant

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.