Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování I (OB2321A03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB2321A03 - Modelování I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky: seznámení s vyjadřovacími a výrazovými prostředky modelování a tvarování. Kultivace vlastního výtvarného jazyka s důrazem na vnímání fyzického prostoru.

Sylabus

Sylabus: modelování jednoduchých etud prostřednictvím sochařské hlíny, které jsou svou náplní zaměřeny na procvičení vnímání tvaru, vícepohledovosti a celkového charakteru modelovaného objektu. Navazuje studování konkrétního tvaru různých předmětů a jejich detailů, zvětšování detailu při zachování proporcí předlohy. Další fází modelování je studie hlavy jako možnost ověření určitých principů ukázaných na etudách. Klíčová slova: socha, plastika, reliéf, proporce, materiál, tvar, hmota, objem, vícepohledovostReflexe vlastního tvůrčího procesu v ráci lekcí či v rámci aktuálního semestrálního tématu.

Literatura

Literatura:LAMAČ, M.: Myšlenky moderních sochařů. Odeon, Praha LYNTON, N.: Umění 19. a 20. století. Artia, Praha 1981PRECLÍK, V.: Paměť sochařského portrétu. Academia, Praha 2004ROESELOVÁ, V. Techniky ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1996ŠTECH, V. V. Rozprava o reliéfu. Brno : HSU, 1956. VOLAVKA V. Jak vzniká socha. Praha : NČVU, 1956. ZHOŘ, I.: Hledání tvaru. SPN, Praha 1977ZHOŘ, I.: Klíče k sochám. SPN, Praha 1987Monografie současných sochařů, katalogy současných sbírek a výstav.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: účast na seminářích, průběžné plnění jednotlivých úloh a zadaných seminárních prací

Garant

MgA. Michal Sedlák