Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura mluveného projevu (OB7303118)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB7303118 - Kultura mluveného projevu, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Vybavit studenty praktickými dovednostmi pro komunikaci mluvenou formou jazyka.

Sylabus

Obsah kurzu: Technika řeči, ortoepie, komunikace verbální a neverbální, projevy monologické a dialogické, etika argumentace, řečnické figury, výstupy studentů, hodnocení mluvených projevů. Požadavky k zápočtu: Praktické výstupy dle požadavků vedoucího semináře

Literatura

Havlová, I. a kol.: Kapitoly z rétoriky. Praha 1992.Hájková, E. Rétorika pro pedagogy. Praha: Grada, 2012. Hůrková, J: Česká výslovnostní norma. Praha 1995. Kohout, J.: Rétorika. Praha 1999. Špačková, A.: Moderní rétorika. Praha 2003.

Požadavky

 Aktivní účast na přednáškách i seminářích (povolená absence 20 %)K zápočtu je třeba přednést zdařilý výkladový projev v délce nejméně deseti minut, a to ve spisovné češtině (bez dechových, hlasových a artikulačních nedostatků)Projev bude připravený, nikoli však čtený! Součástí přípravy je také podrobná osnova a při vlastním výstupu též kontrola času. 

Garant

PhDr. Pavla Chejnová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Palkosková, Ph.D.