Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy HV pro specializaci HV I (OB7308135)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB7308135 - Základy HV pro specializaci HV I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře Základy Hv  pro specializaci Hv I  je uvést posluchače do studia hudební výchovy a poskytnout  jim základní informace z oblastí všeobecné hudební teorie a přehled o klasických a dětských hudebních nástrojích.

Sylabus

Konkrétně  budou  v seminářích v  průběhu celého semestru  probírána tato témata: notová soustava, notopis, takty a rytmus, tempo a jeho označení, stupnice durové, první test v pořadí, mollové stupnice (aiolské, harmonické a melodické), druhý test v pořadí, intervaly (základní a odvozené), akordy (kvintakordy durové a mollové a jejich obraty), třetí test v pořadí, přehled o hudebních nástrojích v symfonickém orchestru. Studenti získají informace o dominantním septakordu a jeho obratech a o akordech postavených na hlavních a vedlejších stupních tóniny i o akordech mimotonálních a jejich uplatnění v doprovodech lidových písní. Důležitou náplní předmětu bude utvářet praktické dovednosti  zpěvu písní vhodných pro děti v předškolním a v mladším školním věku  a u vybraných i  jejich hry na klavír, včetně elementárních základů taktovací techniky. Bude uskutečněn základní přehled o nástrojích symfonického orchestru (nástroje strunné smyčcové a drnkací, nástroje dechové dřevěné a žesťové, nástroje bicí. Studenti budou studovat odborný časopis Hudební výchova a pořizovat si výpisky z článků, které se vztahují k hudební pedagogice ve škole.

Literatura

ZENKL,L.  ABC hudební nauky. Praha: Editio Barenreiter Praha, s r.o 2003, 8. vydání, s.197,  ISBN: 80-86385-21-3.KODEJŠKA,M.-POPOVIČ,M.Příručka klavírních doprovodů a dirigování písní v MŠ a ZŠ. Praha:Portál 1996, 1. vydání, s.117, ISBN 80-7178-099-5.HUDEBNÍ VÝCHOVA, Časopis pro hudební výchovu a obecně estetickou výchovu školní a mimoškolní. UK v Praze - Pedagogická fakulta, Praha. ISSN 1210-3683.MÚZY V ŠKOLE, Časopis pro hudební výchovu a obecně estetickou výchovu školní a mimoškolní. FHV  UMB, Banská Bystrica,  ISSN1335- 1605.   MODR,Antonín, Hudební nástroje, 9.vyd. Praha : Edition Bärenreiter 2002, 283 s. ISBN 80 -86385-12-4.KLEMENT, Miloslav, Nástroje symfonického orchestru, Praha : Panton 1961, 210 s. 

Požadavky

Výsledky testů ze základů hudební teorie a přehledu o hudebních nástrojích, zápočet

Garant

doc. PaedDr. Miloš Kodejška, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Miloš Kodejška, CSc.