Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výtvarné kultury 1 (OB9321008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321008 - Základy výtvarné kultury 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky: Cílem tohoto oborového prosemináře je motivovat studenty ke zvýšenému zájmu o obor, položit základy k vytvoření poučeného náhledu na obecné nadčasové problémy teorie umění a estetiky a dalšího rozvoje oborového myšlení. V oblasti oborové terminologie přesvědčit studenty o nezbytnosti postupného budování funkčního slovníku učitele výtvarné výchovy, se zvláštním zřetelem na schopnost vyjádření výtvarného zážitku.

Sylabus

Obsah: Obecné problémy teorie výtvarné kultury. Základní principy jejího vývoje.Teorie umění a estetika. Umění jako prostředek komunikace a jeho výrazové prostředky. vztah umělec - umělecké dílo - skutečnost, jeho psychologické a sociální aspekty.Klíčová slova: Umělec, umělecké dílo, smysl a význam umění, umění jako výraz, komunikace, forma, jazyk, prostředek komunikace, malířství, sochařství, architektura, historie a historiografie umění, interpretace.

Literatura

BECKER, U.: Slovník symbolů. Portál, Praha 2002BLAŽÍČEK, O.J, KROPÁČEK, J.: Slovník pojmů z dějin umění. Praha 1990COOPEROVÁ, J.C.: Ilustrovaná encyklopedie tradičních symbolů. Praha, Mladá fronta 1999Dějiny českého výtvarného umění I/1,2. Praha, Academia 1984.HALL, J.: Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha, Mladá fronta 1991.GARBINI, G.: Starověké kultury předního východu. Artia, Praha 1983.LOMMEL, A.: Pravěk a umění přírodních národů. Artia, Praha 1981.PIJOAN, J. (ed.): Dějiny umění 1-12. Odeon, KK, Balios, Praha (vydání od r.1991)ROYT, J., ŠEDINOVÁ, H.: Slovník symbolů. Kosmos, příroda a člověk v křesťanské ikonografii. Praha, Mladá fronta 1998.SOUKUP, V.: Přehled antropologických teorií kultury. Portál, Praha 1999.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Úspěšné splnění seminární práce

Garant

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.