Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarný projev a výchova 2 (OB9321009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321009 - Výtvarný projev a výchova 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu:Seznámení s vývojovými proměna názorů na dětský výtvarný projev. Poznání s možností rozvíjení a kultivace dětského výtvarného projevu. Znalost zásad hodnocení a klasifikace dětského výtvarného projevu.

Sylabus

Klíčová slova:Dětský výtvarný projev, hodnota, hodnocení, klasifikace, diagnostika; proudy, tendence, pedagogický konstruktivismus. sylabus:Výtvarný projev jako zájmová činnost, jako forma vyjádření a komunikace. Kultivace, ovlivňování a hodnocení výtvarného projevu dětí a dospívajících.Možnosti a meze klasifikace a diagnostiky výtvarného projevu dětí, dospívajících a dospělých.Vývoj zájmové výtvarné činnosti ve 20. a na počátku 21. století.Formulování náhledů na dětský výtvarný projev (vnímání a reagování na podněty umění a kultury, vizuální orientace a výtvarné myšlení, rozmanitost projevu, tvořivost) v proměnách významných názorových proudů.Konstruktivní metody a jejich současná aplikace.Směry výtvarné výchovy - názorové proudy a tendence a jejich reflexe a rozpracování v praxi.

Literatura

HAZUKOVÁ, H., ŠAMŠULA, P.: Didaktika výtvarné výchovy II. SPN UK, Praha 1982ROESELOVÁ, V. : Didaktika výtvarné výchovy V, nejen pro ZUŠ. Praha : Pedagogická fakulta, 2001. ROESELOVÁ, V.: Proudy ve výtvarné výchově. Praha : SARAH, 2001.SLAVÍK, J.: Kapitoly z výtvarné výchovy II. Hodnota, osobnost, motivace. Praha, UK Ped F 1994UŽDIL, J.: Mezi uměním a výchovou. Praha : SPN, 1988.

Požadavky

Požadavky ke kontrole: Klasifikovaný zápočet:Kritická reflexe vývojových proudů, koncepcí a tendencí v oblasti rozvíjení dětského výtvarného projevu. Prezentace poznatků teoretického studia a jejich praktická reflexe v určených termínech.

Garant

PhDr. Leonora Kitzbergerová, Ph.D.