Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výtvarné kultury 2 (OB9321015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321015 - Základy výtvarné kultury 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky: : Přejít z náhledové roviny obecných problémů teorie umění a estetiky do konkrétní časově vymezené roviny umění starověku a středověku s důrazem na detailnější pohled a hlubší ponor do problematiky oboru. V protikladu k faktografickému zaměření tradičního ?dějepisu umění" zaměřit pozornost na základní principy, tendence a uzlové body.

Sylabus

Obsah: Základní principy a tendence umění starověku a středověku - umění bydlet, vztah k posvátnému, zobrazující a nezobrazující tendence, plasticita sochařského díla. Klíčová slova: výtvarné umění, starověk, středověk, zobrazující a nezobrazující tendence, bydlení, posvátno, malba, sochařství, architektura.

Literatura

GARBINI, G.: Starověké kultury předního východu. Artia, Praha 1983.GOTIKA. Architektura. Sochařství. Malířství.(red. TOMAN, R.) Praha, Slovart 2000LASSUS, J.: Ranně křesťanské a byzantské umění. Odeon, Praha 1983LOMMEL, A.: Pravěk a umění přírodních národů. Artia, Praha 1981.KIDSON, P.: Románské umění. Artia, Praha 1982PIJOAN, J. (ed.): Dějiny umění 1-4. Odeon, KK balios, Praha (vydání od r.1991)STRONG, D.: Antické umění. Artia, Praha 1981.TŘEŠTÍK, V., MERHAOUTOVÁ, B.: Románské umění v Čechách a na Moravě. Odeon, Praha 1987

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Schopnost analýzy jednotlivého výtvarného díla (včetně architektury). Schopnost srovnávací analýzy u prací rozličných kultur. Schopnost zhodnotit osobitost výtvarného názoru a jeho přínos.

Garant

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.