Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dokumentární tvorba 1 - video (OB9321022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321022 - Dokumentární tvorba 1 - video, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači budou seznámeni se současným stavem filmové výchovy u nás a ve světě, se specifiky filmového obrazu a s možnostmi využití filmu ve výtvarné výchově pro dokumentační i tvůrčí účely. Prakticky se seznámí s technologickými základy práce s miniDV videokamerou, přípravou natáčení a jeho realizací.

Sylabus

Klíčová slova:Filmová výchova, filmový obraz, video, pohyb, prostor, realita, fikce, dokument, záběr, detail, polodetail, celek, polocelek, filmové vyprávění Sylabus:Teorie: 1. Filmová výchova a její podoby u nás a ve světě, filmový obraz ve výtvarné výchově2. Filmový obraz - specifika pohyblivého obrazu, záznam reality a tvorba obrazuPraxe:1. Práce s kamerou - ovládání, natáčení, stahování materiálu do počítače2. Práce s kamerou - různé způsoby záznamu skutečnosti, etudy3. Vyjadřovací prostředky filmu a jejich použití během natáčení - etudy

Literatura

BORDWELL, D.; THOMASOVÁ, K.: Dějiny filmu. Přehled světové kinematografie. Praha: FAMU, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. ISBN: 978-80-7106-898-3.VALUŠIAK, J.: Základy střihové skladby, FAMU Praha 2005, ISBN 80-7331-039-2KUČERA, J.: Střihová skladba ve filmu a televizi, Praha FAMU, 2005PLAŻEWSKI, J.; Filmová řeč. Praha: Orbis,1967MONACO, J.; Jak číst film: Svět filmů, médií a multimédií. Praha: Albatros, 2004. ISBN 80-00-01410-6

Požadavky

Požadavky ke kontrole:Aktivní účast na seminářích, průběžné plnění úkolů a cvičení.Soubor krátkých videí reflektujících dílčí filmové výrazové prostředky, tematizované v průběhu seminářů.

Garant

Mgr. Linda Arbanová, Ph.D.