Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hraného filmu 1 (OB9321041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321041 - Dějiny hraného filmu 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu:Kurs má za cíl seznámit studenty s důležitými fázemi vývoje pohyblivého obrazu a to nejen z estetického hlediska, ale také v souvislostech hospodářského, politického a sociálního vývoje společnosti.

Sylabus

Sylabus:Počátky kinematografie - technologické, ekonomické a kulturní okolnosti vzniku filmu, zrod pohyblivého obrazu a směry jeho vývojeNěmý film - hospodářské, politické a kulturní souvislosti vývoje národních kinematografií, objevování vyjadřovacích možností filmu, zrod filmové teorie a estetikyVývoj filmových stylistických prostředků a filmových žánrůOkolnosti a důsledky nástupu zvukového filmuFilm ve službách ideologieKlasická hollywoodská kinematografie a objevování nových směrů - neorealismus, free cinema, nová vlnaKlíčová slova:Filmová historie, němý film, zvukový film, barevný film, filmový žánr, dokumentární film, animovaný film

Literatura

BORDWELL, D.; THOMASOVÁ, K.: Dějiny filmu. Přehled světové kinematografie. Praha: FAMU, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. ISBN: 978-80-7106-898-3.ENNO PATALAS, ULRICH GREGOR: Dejiny filmu. Bratislava 1968. DELEUZE, G.; Film 1 Obraz-pohyb. Národní filmový archiv, Praha 2000, ISBN 80-7004-098-X.DELEUZE, G.: Film 2 Obraz-čas. Národní filmový archiv, Praha 2006, ISBN 80-7004-127-7.SZCZEPANIK, P.: Nová filmová historie. Praha: Herrmann & synové, 2004.+ studie zaměřené na jednotlivé kinematografie, tvůrce atd.

Požadavky

Písemný test - probrané tématické okruhy a shlédnuté filmy.

Garant

Mgr. Linda Arbanová, Ph.D.