Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výtvarné kultury 2 (OB9321A15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321A15 - Základy výtvarné kultury 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu: Získaný přehled o proměnách architektury a umění od raného středověku po vrcholné baroko, poznání podstaty slohových proměn a role umělce, objednavatele a uživatele v dějinách.     Cíl výuky:Dosáhnout u studentů zvnitřnění vztahu k umění minulosti, jeho významu v dějinách a v současnosti, pochopení tradice a jejího významu pro sebeuvědomění současného člověka. Dosáhnout pochopení duchovního významu umění minulosti pro formování současnosti.

Sylabus

Sylabus: Obsah: Základní principy a tendence umění středověku a raného novověku.Klíčová slova: umění, středověk, novověk, renesance, baroko, české umění.

Literatura

BELL, J.: Nové dějiny umění. Praha: Argo, 2010.KIDSON, P.: Románské umění. Praha: Artia, 1982.PIJOAN, J. (ed.): Dějiny umění 3-8. Praha: Odeon, 1982-1985.CHADRABA, R., KRÁSA, J. (edd.), Dějiny českého výtvarného umění. Od počátku do konce středověku, I/1-2, Praha: Odeon, 1984.TŘEŠTÍK, V., MERHAUTOVÁ, B.: Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha Odeon, 1987.DVORSKÝ J., FUČÍKOVÁ, E. (edd.), Dějiny českého výtvarného umění. Od počátků renesance do závěru baroka II/1-2, Praha: Odeon, 1989.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Znalost přednesené a nastudované látky, znalost uměleckých děl, vztahů a souvislostí, způsobů historického myšlení a kontextu. Schopnost srovnávací analýzy odlišných kultur a analýzy díla.

Garant

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.