Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie vizuální komunikace a umění 1 (OB9321A16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB9321A16 - Psychologie vizuální komunikace a umění 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu:Seznámení se současným poznáním vizuálního vnímání z hlediska neurofyziologie a psychologie. Poznání možností vizuální komunikace v kultuře a umění.

Sylabus

Klíčová slova:Vizuální percepce, recepce a apercepce, zákonitosti vizuálního vnímání, vyjadřovací prostředkyvýtvarného vyjadřování. sylabus: Vizuální vnímání z hlediska fyziologie a psychologie. Faktory a zákonitosti vizuálního vnímání a utváření vizuálního obrazu v lidské mysli. Základní tendence v psychologii vnímání, psychologii vizuální komunikace a výtvarného umění. Individuální a sociální aspekty vizuálního vnímání. Vnímání a vizuální komunikace. Psychické faktory a regulátory v tvorbě a recepci vizuálního vnímání.Psychologická a výtvarná analýza vyjadřovacích prostředků vizuální komunikace a výtvarného umění.

Literatura

CRICK, F.: Věda hledá duši. Mladá fronta, Praha 1997.CUMMINGSOVÁ, D.D.: Záhady experimentální psychologie. Portál, Praha 1999.KULKA, J.: Psychologie umění. SPN, Praha 1991.VANČÁT, J.: Tvorba vizuálního zobrazení. UK - Karolinum, Praha 2000.

Požadavky

Požadavky ke kontrole: Zápočet:Prezentace a reflexe teoretických poznatků ze studia literatury v určených termínech. Úspěšné zvládnutí testů v určených termínech. Vypracování a odevzdání semestrální práce v určeném termínu.

Garant

doc. PaedDr. Pavel Šamšula, CSc.