Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (OBPP13003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OBPP13003 - Základy psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem kurzu je seznámit studující s odborným psychologickým diskurzem, který v následujících kurzech bude aplikován na pedagogickou realitu. V rámci kurzu bude představena psychologie jako samostatná vědní disciplína, ukázána její metodologie a vztah k ostatním oborům. Důraz přitom bude kladen na odlišení laického a vědeckého pohledu na prožívání a chování člověka. Kurz se bude věnovat především základním pojmům z obecné psychologie a psychologie osobnosti, které jsou klíčové pro následné porozumění specifikům dětí školního věku a výkonu učitelského povolání. Osvojení psychologické perspektivy vůči uvedeným pojmům bude podpořeno základním uvozením historického vývoje psychologického poznání. Kurz bude věnován následujícím tematickým okruhům:1. vymezení psychologie, psychologické disciplíny, metodologie psychologických výzkumů2. osobnost, struktura osobnosti, já, identita3. myšlení a vnímání4. jazyk a řeč5. emoce, temperament6. motivace, vůle7. základní přehled psychologických škol a směrů: psychoanalýza, gestaltpsychologie, behaviorismus, kognitivní psychologie, humanistická psychologie, postmoderní psychologieOdborná literatura:Kassin, S. M.: Psychologie. Computer Press, Brno 2007.Kern, H.: Přehled psychologie. Portál, Praha 2006.Nakonečný, M.: Úvod do psychologie. Academia, Praha 2003. Plháková,A.: Učebnice obecné psychologie. Academia, Praha 2005.Plháková, A.: Dějiny psychologie. Grada, Praha 2006.

Literatura

Kassin, S. M.: Psychologie. Computer Press, Brno 2007.Kern, H.: Přehled psychologie. Portál, Praha 2006.Nakonečný, M.: Úvod do psychologie. Academia, Praha 2003. Plháková,A.: Učebnice obecné psychologie. Academia, Praha 2005.Plháková, A.: Dějiny psychologie. Grada, Praha 2006.

Garant

doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Hrabec, Ph.D.doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.