Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie kultury (OBPS13084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OBPS13084 - Psychologie kultury, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámení s problematikou vztahů mezi kulturou a psychikou.

Sylabus

Kurz sestává ze 12-13 přednášek. V jejich průběhu budou studenti seznamováni především s problematikou shod a odlišností chování a prožívání lidí v různých kulturách a s otázkami možnosti zobecnit výsledky výzkumů získaných v jedné kultuře na osoby a podmínky existující v kultuře jiné. Přednášky budou doplněny diskusí literatury, která bude studentům zadána k četbě. Hlavní probíraná témata:A) Shody a odlišnosti v chování lidí v různých kulturách:? pojetí kultury v psychologii? přístupy ke zkoumání vztahu kultury a psychologie? cross-kulturní psychologie? kulturní psychologie? ?domorodá? (indigenous) psychologie? kulturní transmise a vývoj jedince? kulturní a biologická transmise? raný vývoj a péče o dítě? enkulturace a socializace? morální vývoj? konceptualizace vývoje? sociální chování? sociokulturní kontext chování? normy a konformita? hodnoty? individualismus a kolektivismus? sociální kognice? genderové chování? osobnost? osobnostní rysy v různých kulturách? self v sociálním kontextu? sociální a kulturní identita, sebepojetí? konceptualizace osoby a osobnosti? změněné stavy vědomí? poznávání? obecná inteligence? genetická epistemologie? kognitivní styly? kognice v kontextu? jazyk? lingvistický vývoj? lingvistická relativita? jazykové univerzálie? bilingvismus? emoce? chápání druhých? emoční univerzálie? emoce jako kulturní stavy? přístupy ke zkoumání emocí? percepce? historické kořeny? senzorické funkce? percepce obrazců a tvarů? rozpoznávání obličejů? psychologická estetikaB) Hlavní výzkumné strategie:? přístupy inspirované kulturní antropologií:? pojetí kultury? etnografie? psychologická antropologie? kognitivní antropologie? biologie a kultura? evoluce a adaptace? behaviorální genetika? etologie a sociobiologie? modely transmise kultury? metodologická úskalí? kvantitativní a kvalitativní metody? projektování komparativní zkoumání? psychologická data v kulturním kontextu? analýza ekvivalence? teoretické problémy kulturní psychologie? absolutní, relativní a univerzální? konceptualizace vztahů psyché ? kultura? kritika mainstreamu psychologie (zejména sociální psychologie a osobnosti)? vyrovnávání se s importem americké psychologie? vznikání vlastních škol a směrů? hledání vlastních kořenů a kulturně specifických tématC) Vybraná témata z kulturní psychologie:? akulturace a vztahy mezi kulturami? pluralistické společnosti? akulturace? strategie vytváření vztahů mezi kulturami? psychologická akulturace? adaptace? vztahy mezi kulturami? multikulturalismus? kultura, zdraví a kvalita života? kultura a zdraví? psychopatologie v různých kulturách? pozitivní duševní zdraví? kvalita života v různých kulturách? kultura a chování podporující zdraví? ekologie, populace a zdraví.ZAČLENĚNÍ KURZU: Kurz Psychologie kultury rozšiřuje řadu dalších kurzů, zejména kurzy sociální psychologie, vývojové psychologie, psychologie osobnosti a obecné psychologie. Některá témata navazují na témata, která jsou přednášena v kurzu kulturní antropologie.

Literatura

Allport, G. W. (2004) O povaze předsudků. Praha: Prostor. (Originál 1954.)Berry, J. W., Poortinga, Y. H., Segall, M. H., Dasen, P. R. (2002) Cross-Cultural Psychology: Research and Applications. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press.Články publikované zejména v časopisech:? Asian Journal of Social Psychology? Cross-Cultural Research? Culture and Psychology? Ethos: Journal of the Society for Psychological Anthropology? International Journal of Psychology? Journal of Cross-Cultural Psychology.

Garant

doc. PhDr. Karel Hnilica, CSc.