Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bakalářský seminář (OBPS13086)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OBPS13086 - Bakalářský seminář, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojení základních požadavků úspěšného zpracování a obhajoby bakalářské práce.

Sylabus

Bakalářský seminář probíhá ve dvou základních formách. Úvodní vstupní část má charakter společného semináře. Druhá část pak má již jednoznačně individuální charakter, kde studenti prezentují své projekty, jež jsou následně diskutovány.Úvodní část1 Požadavky na zpracování bakalářské práce viz http://userweb.pedf.cuni.cz/kpsp/index.php?p=1202 Kritéria hodnocení celkového charakteru bakalářských prací: UcelenostOriginalitaRozsah materiáluAdekvátnost a hloubka analytických postupůUkotvenost a reflexe ve vztahu k dosavadnímu poznáníKritéria vztahující se k žánrům bakalářských pracíKritéria formálního posuzování textu bakalářských prací3 Kritéria pro hodnocení průběhu obhajobyPrezentaceReakce na připomínkyKvalita diskuze4 Projekt práceStudentovi slouží k promyšlení struktury a cílů budoucí práce, vyučujícímu k jejich posouzení. Projekt má standardně 1 stranu a obsahuje cíl práce, výzkumné otázky, abstrakt práce (10-15 řádků) - co nejvýstižnější shrnutí obsahu budoucí práce (vyhněte se nic neříkajícím obecným formulacím) a dále seznam zdrojů, se kterými student zamýšlí pracovat (vč. zdrojů již prostudovaných)Součástí projektu je časový plán - správné načasování rešerší, četby literatury, sepsání a korektur bakalářské práce.5 Struktura bakalářské práceTitulní strana - zde je uveden název školy (Univerzita Karlova v Praze, Fakulta pedagogická), druh práce (bakalářská práce), název práce, jméno autora, rok předložení práce, jméno vedoucího práce;Čestné prohlášení - student svým podpisem s uvedením data stvrzuje, že práci zpracoval samostatně s použitím uvedených pramenů a literaturyObsahÚvod- Proč bylo dané téma zvoleno, nakolik je nové - Teoretická východiska- Použité metody- Širší kontext- Popsat základní výzkumné cíle- Objasnit klíčové pojmyHlavní stať - Stav výzkumu- Teoretická východiska- Analytická částZávěrResumé anglicky + anglický název práceSeznam literaturyPřílohy6 Formální úpravapísmo Times New Romanvelikost 12řádkování 1,5okraje 2 cmBakalářská práce je napsána na počítači v rozsahu 30-50 normostránek textu (počítá se bez poznámek, seznamu pramenů a literatury, případně příloh), tj. 1.800 úhozů na stránku (30 řádek po 60 úhozech. Stránky jsou číslovány, pro členění kapitol je možné používat desetinného systému. Kapitoly Úvod a Závěr se nečíslují. Poznámky jsou umístěny na stránce pod čarou nebo na konci textu.Druhá část7 Prezentace projektů jednotlivých studentů7. 1 Časový plán7. 2 Seznam literatury7. 3 Typ analyzovaného materiálu7. 4 Formulace problému, cíl práce, výzkumné otázky7. 5 Metoda výzkumu Začlenění kurzuPředpokladem úspěšného absolvování kurzu jsou základní znalosti teorie psychologického výzkumu (OBPS13091 Teorie psychologického výzkumu). Bakalářský seminář je povinně volitelným kurzem, který studentům poskytuje základní informace o požadavcích pro vypracování bakalářské práce a umožňuje jim, aby kromě odborného vedení vedoucího práce svoji problematiku konzultovali s dalším odborníkem a svými kolegy. 

Literatura

Odborná literatura:Eco, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc, Votobia 1997 Kerlinger, F.N. Základy výzkumu chování. Praha, Academia 1972 Ferjenčík, Ján. Úvod do metodologie psychologického výzkumu : jak zkoumat lidskou duši. Praha: Portál 2000.

Požadavky

Podmínka získání zápočtu:1. Docházka alespoň 8x2. Referovat o své bakalářské práci. Pokud se někdo ve svém termínu nebude moci dostavit, sám si sežene náhradníka.

Garant

Mgr. Alena Škaloudová, Ph.D.