Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťansko-židovské kořeny evropské civilizace (OBUZ05V025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OBUZ05V025 - Křesťansko-židovské kořeny evropské civilizace, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs má představit studentkám a studentům Bibli v židovském a křesťanském provedení jako výchozí text dvou mimoevropských tradic, které zásadně ovlivnily evropskou civilizaci.

Sylabus

1. Křesťanství jako (nechtěné?) dítě židovství; Bible - společná kniha?2. Starý zákon: Izrael jako blízkovýchodní království pozdní doby bronzové3. Starý zákon: Judské království poloviny 1.tis. př. n.l. jako Izrael4. Nový zákon: Ježíš Nazaretský jako zaslíbený král Izraele5. Nový zákon: církev jako nový Izrael6. Rabínská literatura: Izrael jako lid Tóry: Mišna, Talmudy a midraše

Literatura

BIBLE: Písmo svaté Starého a Nového zákona = Český ekumenický překlad, Praha 1979 + reedice; Israel FINKELSTEIN a N. A. SILBERMAN, Objevování Bible: Svatá Písma Izraele ve světle moderní archeologie, Praha 2007; Hans KÜNG, Malé dějiny katolické církve, Praha-Brno 2005; Petr POKORNÝ a U. HECKEL, Úvod do Nového zákona: Přehled jeho literatury a teologie, Praha 2013; Rolf RENDTORFF, Hebrejská Bible a dějiny: Úvod do starozákonní literatury, Praha 2000; Pavel SLÁDEK, Malá encyklopedie rabínského judaismu, Praha 2008, Petr SLÁMA, Tanu rabanan: Antologie rabínské literatury, Praha 2010; Günter STEMBERGER, Klasické žžidovství: Kultura a historie rabínské doby, Praha 2011; Günter STEMBERGER a kol. (ed.), 2000 let křesťanství: Přehledné dějiny křesťanství. Historický komentář. Slovník pojmů z církevních dějin , Kostelní Vydří 1999.

Garant

doc. PhDr. Jana Kepartová, CSc.