Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací pedagogika (OD0133003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OD0133003 - Srovnávací pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah: 1. Srovnávací pedagogika jako vědní oborVýzkumné pole, struktura oboru, funkce srovnávací pedagogiky a možnosti využití mezinárodních výzkumů, metody a typy srovnávacích výzkumů. 2. Vývoj srovnávací pedagogiky a mezinárodních výzkumů ve světěTeorie a paradigmatické rámce ve srovnávací pedagogice a jejich proměny, fáze vývoje oboru. 3. Vliv srovnávací pedagogiky na vzdělávací politikuGlobalizace a transformační procesy ve vzdělávání, globální aktéři (UNESCO, OECD, EU, aj.), mezinárodní asociace (WCCES, CESE). 4. Mezinárodní programy a srovnávací studiePřínos mezinárodních organizací a sítí k rozvoji srovnávací pedagogiky. Mezinárodní srovnávací výzkumy výsledků vzdělávání. Mezinárodní informační sítě. 5. Srovnávací pedagogika jako globalizovaný oborGlobalizace jako kontext pro rozvoj srovnávací pedagogiky, globalizace oboru, globální problémy a výkyvy, důsledky globalizace ve vzdělávání. 6. Kulturní a typologické odlišnosti vzdělávacích systémůSrovnávání ve světových regionech. Evropa a Severní Amerika. Latinská Amerika a Karibik. Subsaharská Afrika. Arabské státy. Asie a Pacifik. 7. Česká srovnávací pedagogikaHistorické změny a vývoj, revitalizace po roce 1989, srovnávací pedagogika jako intervenující obor, současný stav, možnosti využití srovnávacích a mezinárodních výzkumů.

Literatura

Doporučená literatura*:Bray, M.; Adamson, B.; Mason, M. (Eds.) (2007) Comparative Education Research. Approaches and Methods. Hong Kong: SpringerPrůcha, J. (2006) Srovnávací pedagogika. Praha: Portál.Walterová, E. (2006) Srovnávací pedagogika. Vývoj a proměny v globálním kontextu. Praha: PedF UK. __________________________________________________________________________* Studenti dostávají aktualizovaný seznam studijní literatury a informačních zdrojů, včetně webových stránek, při zahájení kurzu.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou a diskusí k prezentaci seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Eliška Walterová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Eliška Walterová, CSc.