Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometry (OEB2310001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OEB2310001 - Geometry, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je na základě experimentální činnosti přes samostatné objevování geometrických vztahů, upřesňování pojmů: rozvíjet kognitivní schopnosti studentů, nikoliv rozsah jejich vědomostí, rozvíjet porozumění geometrickým pojmům a relacím, rozvíjet dovednosti formulovat objevené myšlenky, prověřovat je a argumentovat, osvojit si metody objevování geometrických vztahů, poznat některé možnosti vizualizace aritmetických pojmů.

Sylabus

Obsah kurzu:Studenti jsou vedeni k co nejsamostatnějšímu postupu, k samostatnému objevování myšlenek a nikoliv k jejich přejímání. V prostředí čtverečkovaného papíru budou poznávány geometrické rovinné útvary, budou popisovány pomocí jejich průvodních jevů, budou zkoumány i jejich metrické vlastnosti jako délky úseček, obsahy rovinných útvarů, velikosti úhlů. Vyjadřování vzájemné polohy bodů pomocí "cestování" na čtverečkovaném papíru položí základy vektorové algebry a umožní též formulovat úlohy kombinatorického charakteru. Bude podrobně probrána metoda postupného uvolňování konstanty jako jedna z nejpoužitelnějších metod při objevování nejen geometrických vztahů. Využije se i k odhalení Pickovy formule i Pythagorovy věty.Celý semestr bude provázet v různých modifikacích i didaktická matematická hra SOVA, která povede i k poznávání 3-D útvarů. Obsah jednotlivých seminářů a přednášek bude vyvěšován na stránkách: http://class.pedf.cuni.cz/jirotkova/geometrie.

Literatura

Hejný, M., Jirotková, D. (1999). Čtverečkovaný papír jako most mezi geometrií a aritmetikou. Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta.Další materiály budou uveřejněny na stránkách KMDM.pedf.cuni.cz

Požadavky

Zkouška je písemná i ústní. Podkladem k hodnocení studenta bude výsledek písemného testu. Požadavky k získání zápočtu:1) 80% aktivní účast na seminářích, 2) vypracování prvního písemného testu alespoň na 50%. Na první přednášce bude dohodnut termín testu, 3) vypracování domácího úkolu, který bude stanoven v průběhu semestru. Tato podmínka se může podle situace změnit.V případě neúspěchu u prvního testu nebo nepřítomnosti si student bude moci tento opravit nebo nahradit před psaním druhého testu v termínu stanoveném po dohodě během posledního výukového týdne. Požadavky ke zkoušceZkouška je ústní i písemná (druhý test). Zkouší vedoucí semináře. Druhý písemný test se bude psát v prvním týdnu zkouškového období. Termín bude stanoven po dohodě se studenty. Kromě ústního projevu budou podkladem k hodnocení u zkoušky výsledky obou testů a veškerých písemných materiálů, které byly vypracovány k zápočtu navíc.Zkoušející má právo na základě výsledků písemných prací a práce v semináři navrhnout studentovi známku bez ústní zkoušky. Pokud s ní student nebude spokojen, přihlásí se k ústní zkoušce.

Garant

doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.